Menu

Brčko: Redovna sjednica Komisije za ravnopravnost spolova Istaknuto

Sjednica Komisije Foto 1Komisija za ravnopravnost spolova Skupštine Brčko distrikta BiH održala je danas treću redovnu sjednicu kojoj su prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija.

 

Članovi Komisije i predstavnici udruženja analizirali su položaj žena u Brčko distriktu BiH i konstatovali da je u nekoliko posljednjih godina u određenoj mjeri načinjen napredak ali da je pred svim institucijama i udruženjima još niz pitanja koje treba rješavati kako bi se prvenstveno obezbijedio veći stepen zaštite žena od nasilja u porodici.

 

U tom smislu velika su očekivanja od donošenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Brčko distriktu BiH, koji je uvršten u dnevni red naredne sjednice Vlade Brčko distrikta nakon čega će se naći i pred poslanicima Skupštine.

 

Nakon donošenja ovog zakona uslijedit će i izrada protokola o saradnji i postupanju u slučaju nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

 

Članovi Komisije i udruženja ukazali su na potrebu organizovanja medijske i drugih oblika kampanje na upoznavanju javnosti s ovim propisima kao i institucionalnom jačanju subjekata i institucija zaštite žrtava, u prvom redu kapaciteta Centra za socijalni rad.

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com