Menu

U Distriktu oko 30 sugrađanki godišnje oboli od karcinoma dojke Istaknuto

brcko3U okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv karcinoma dojke danas je u Brčkom na Trgu mladih u organizaciji Udruženja "Brčansko srce" i uz saradnju Udruženja "Medicinari" Brčko distrikta BiH i brčanskog zdravstva građanima dijeljene brošure o karcinomu dojke i značajnosti kontrole, mjeren krvni pritisak i šećer u krvi.

Ramiza Musić, predsjednica Udruženja "Brčansko srce" kazala je da sa ovom akcijom žele da postaknu sugrađanke da idu redovno na preglede.

"Danas dijelimo i roze trakice, brošure i sa tim načinom želimo da skrenemo pažnju na rano otkrivanje, da postaknemo naše sugrađanke da idu redovno na preglede. Danas je po prvi put sa nama na Trgu Udruženje "Medicinar" koji su odvojili svoje vrijeme i izašli sa svojim volonterima da mjere šećer u krvi i krvni pritisak. Nakon akcije na Trgu mladih posjetit ćemo naše pacijente koji leže na onkologiji, koji primaju trenutno hemoterapiju, Između ostalog u brčanskoj bolnici održati ćemo okrugli sto sa doktorima i sestrama na temu karcinom dojke", kazala je Musić.

Karcinom dojke sada pojava i kod mladih

U Brčko distriktu BiH oko 30 sugrađanki u godini dana oboli od karcinoma dojke i Musić kaže da je to veliki broj.

"Trideset sugrađanki na godinu dana oboli od te opake bolesti i to je veliki broj. Mi zaista želimo svim našim aktivnostima da postaknemo žene da idu na redovne preglede. Ako se otkrije karcinom dojke u ranoj fazi, onda postoji 99% šansi za izlječenje. Mislim da je još uvijek sramota našem svijetu otići doktoru i izvršiti pregled. Mladi ne vode računa o svom zdravlju. Karcinom dojke se prije dešavao kod starijih osoba, međutim sada se ta granica pomjerila. Mi smo imali jednu djevojku 1982. godište koja je nažalost preminula. Ne utječemo na svoje zdravlje. Moramo voditi računa o ishrani, stresu, moramo voditi zdrav život", kazala je Musić.

karcinom dojke trg brcko 2

Karcinom dojke u stalnom blagom porastu

Prim. spec opšte hirurgije, subspec. onkologije i načelnik hirurškog odjeljenja u Brčkom Stanislav Mihajlović kazao je da je u Brčkom slična situacija kao i u okruženju i da je karcinom dojke u stalnom blagom porastu. On ističe da se preporučena dobna granica pregleda sa 30 godina doba života pomjerila na 20.

"Dobna granica pomjera se ka mlađim godinama i to nije dobro. Prije se govorilo da svaka žena sa 30 godina treba da počne sa samopregledom i godišnjim pregledom kod ljekara da bi se kasnije porebacilo na 25 godina, a evo sada preporučuju da djevojke dolaze na kontrole sa 20 godina", kazao je Mihajlović.

Uzrozi i pojava karcinom dojke

Dodajući da pojava karcinoma nije vezana samo za jedan uzrok i za karcinom dojki može se povezati oko deset uzroka.

"Ako kažemo za karcinom pluća znamo da je najveći uzrok pušenje, ali to ne znači da onaj ko puši može dobti karcinom puluća, ali 95% ljudi koji obole od karcinoma pluća su pušači. Za karcinom dojki imamo desetak rizik faktora. Prvi faktor je dob, zatim nasljedni faktor, kasno rađanje, odnosno prvo rađanje u kasnim godinama, zatim četvrti rizik je nerađanje tj. žene koje nisu uopšte rodile, zračenje - posebno djevojčica u djetinjstvu, otkrivanje dobročudnih oboljenja na dojkama, takođe predstavlja rizik, gojaznost - naročito kod žena u menopauzi i manji faktor rizika je hormonska kontracepcija, naročito ako se koristi u mladim godinama, odnosno do 25 godine i žene koje ulaze u klimaks kada koriste hormonsku terapiju. Ni jedan od ovih faktor rizika nije sam za sebe, nego kombinacija. Danas imamo problem sa zdravom hranom, pićem, zrakom, druga oboljenja itd.", kazao je Mihjalović.

U mjesec oktobru srca kucaju jače

Suada Hadžić, sestra u porodičnoj brčanskoj medicini kazala je da je mjesec oktobar asocijacija za jedno veliko srce koje kuca za sva srca žena.

karcinom dojke trg brcko 1

"Mjesec oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke u cijelo svijetu, pa smo se i mi pridružili aktivnostima u Brčkom. Od kad postoji Udruženje "Brčansko srce" oktobar više nije asocijacija na kišne oktobarske dane, oktobar je sada asocijacija za jedno veliko srce koje kuca za sva srca žena i velikog broja muških. U oktobru sve oživi i srca zakucaju jače. Potvrdilo se da ima smisla raditi kroz udruženje i pružati podršku ženama", kazala je Hadžić.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com