Menu

Damir Radenković: Najviše korupcije u BiH potiče iz stranačkih zapošljavanja Istaknuto

damirKorupcija je jedan od najvećih problema bh. društva. S tom će se konstatacijom složiti vlasti i civilni sektor kao i „obični" građani. Ipak, trebamo biti optimisti, smatra direktor Omladinskog centra „Vermont" Damir Radenković čija je organizacija već 5 godina, posredstvom Antikorupcione mreže u BiH – ACCOUNT, uključena u borbu protiv korupcije. Za interview.ba Damir Radenković, među ostalim, govori o stranačkim zapošljavanjima koja su, tvrdi, uzrok, poslijedica i sredstvo korupcije u BiH.

 


Razgovarao/la: Abela Purivatra za Interview.ba

 

JA SAM OPTIMISTA „U proteklih 5 godina, koliko se Omladinski centar „Vermont" bavi pitanjem borbe protiv korupcije, definisali smo više kanala za prijavu iste. Mailovi, telefonska linija i prijave putem pošte do sada su rezultirali sa preko 200 prijava."INTERVIEW.BA: Nedavno ste predstavili rezultate monitoringa o korupciji u oblasti zapošljavanja. Da li je zapošljavanje najkoruptivnija oblast u BiH i kako je spriječiti?

 

RADENKOVIĆ: Odgovorno tvrdim da jeste. Zapošljavanje je nekako najjači alat političkih partija u pridobijanju građana. Uvjerenje da se moguće zaposliti isključivo preko političke partije je već mišljenje velikog broja građana. Oni očekuju veće aktivnosti organizacija civilnog društva te mi moramo svoje programe i projekte usmjeriti u transparentnije zapošljavanje zasnovano na zakonu i kvalitetnim pravilnicima.

 

INTERVIEW.BA: Bosna i Hercegovina već dvadeset godina suočava se sa korupcijom koja je danas jedan od najvećih problema bh. društva. Vaša organizacija, kao članica Antikorupcione mreže ACCOUNT, nekoliko godina radi na poboljšanju stanja. Možete li napraviti neki presjek? Koliko je urađeno u proteklih 5 godine?

 

RADENKOVIĆ: Bosna i Hercegovina je još uvijek daleko od jednog društva u kojem želimo da živimo ali mora se priznati da smo zajedno dosta uradili. Danas postoje koordinisane aktivnosti vlasti i nevladinog sektora na polju borbe protiv korupcije. Prepoznata je situacija i definisana je kao problem koji se treba prioritetno rješavati. Kao odgovor na našu borbu, vlasti su dale prostora organizacijama civilnog društva da u saradnji preventivno djeluju na prepoznavanje i suzbijanje ovog problema. Umrežavanjem organizacija civilnog društva u mrežu ACCOUNT postali smo jači i vidljiviji u društvu ali smo i postigli mnogo bolje rezultate. Kroz mrežu su se profilisale i organizacije koje žele istinski da se bave ovim pitanjem, te su na taj način uradile dosta na profesionalizaciji svog rada. U tom procesu stvara se i mnogo neprijatelja, onih kojima korupcija odgovara. Oni stvaraju nove organizacije koje postaju njihov alat za diskreditaciju ove naše borbe. Građani u BiH još uvijek imaju veliko nepovjerenje prema vlasti što pokazuju mnoge ankete ali u isti mah prepoznaju i napore pojedinaca i organizacija. Tako je na našim aktivnostima mnogo više građana koji vjeruju u rezultate napora koje dajemo. Danas kada postoji strategija za borbu protiv korupcije, koja je usaglašena između vladinog i nevladinog sektora, mnogo je lakše raditi i djelovati. Mišljenja sam da je sljedeći korak uključivanje lokalnih medija u borbu protiv korupcije. Tako možemo napraviti veliki iskorak.

 

INTERVIEW.BA: Često se kaže da građani radije okrenu glavu nego se suoče sa korupcijom. Kakav je Vaš stav o tome, kakva je situacija u Brčkom?

 

RADENKOVIĆ: Situacija u Brčkom je takva da mnogo kasnimo za ostatkom Bosne i Hercegovine.

Nemamo zakon o nelegalno stečenoj imovini, nemamo zakon o zaštiti prijavitelja korupcije, nemamo nezavisnu kancelariju za borbu protiv korupcije iako je sve to definisano strategijom i trebalo je da bude usvojeno.

U pripremi je izrada lokalne strategije za borbu protiv korupcije koja će putem akcionog plana definisati zadatke i rokove za realizaciju različitih aktivnosti na polju borbe protiv korupcije. Nakon usvajanja očekujem veliki zamah i konkretnije rezultate u Brčko distriktu.

 

INTERVIEW.BA: Na Vašoj web stranici www.vermontbrcko.com građani mogu prijaviti korupciju. Koliko je bilo prijava i na šta su se one najviše odnosile?

 

RADENKOVIĆ: U proteklih 5 godina, koliko se Omladinski centar „Vermont" bavi pitanjem borbe protiv korupcije, definisali smo više kanala za prijavu iste. Mailovi, telefonska linija i prijave putem pošte do sada su rezultirali sa preko 200 prijava. Ipk, smatram da je najznačajnija mogućnost lične prijave. To nas posebno raduje, jer pokazuje povjerenje građana u „Vermont". Kroz razgovore osnovno je uputiti građane u prava i obaveze definisane zakonima ali i uputiti ih na prijavu nadležnim organima. Dok zakon o zaštiti prijavljivača ne bude usvojen u Brčko distriktu, nismo u mogućnosti dati adekvatnu sigurnost građanima koji žele prijaviti korupciju, te je ovo jedini mogući rad po tom pitanju.

 

INTERVIEW.BA: Možete li prognozirati koliko će Bosni i Hercegovini trebati da ozdravi od korupcije?

 

RADENKOVIĆ: Svjestan sam veličine problema ali sam i optimista . Mislim da će 2018. biti godina borbe protiv korupcije i da će građani BIH to vidjeti. Veliki broj mladih napušta našu zemlju i krajnje je vrijeme da se učini veliki pomak po pitanju borbe protiv korupcije kako i mi , preostali građani BiH, ne bi bili razočarani. Ova bitka se ne smije izgubiti!

 

https://www.mreza-mira.net

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com