Menu

baner for web jpg

Završetak izgradnje transportnog cjevovoda prije roka Istaknuto

cjevovodweb U Brčkom je u toku gradnja glavnog transportnog cjevovoda na trasi dugoj četiri kilometra, od Fabrike vode do rezervoara „Vrankićka".

Projektovano rješenje obezbijediće dovoljne količine kvalitetne vode za grad i okolinu u narednih pedesetak godina, kažu u Javnom preduzeću „Komunalno Brčko" koje je izvođač radova.

Od sredine jula kada su uvedeni u posao izgradnje glavnog transportnog cjevovoda čija je vrijednost oko tri miliona maraka, zaposleni u JP Komunalno Brčko položili su cijevi na dva od ukupno četiri kilometra što garantuje će i prije 23. decembra, kada ističe rok od 160 kalendarskih dana, završiti kompletnu trasu.

Radi se o nakvalitetnijim materijalima iz uvoza čija je garancija stotinu godina, a cijevi s profilom 500 milimetara mogu propustiti 220 litara u sekundi što je dvostruko više od postojećeg maksimalnog kapaciteta glavnog voda starog oko 35 godina.

Zbog izvođenja radova koji su uglavnom vezani za vrlo frekventan magistralni put Banja Luka – Bijeljina kroz gradsko područje, usporen je i otežan saobraćaj a vozila se tokom dana, sa zadržavanjem i do 20 minuta, puštaju naizmjenično iz oba pravca.

Treba naglasiti da su grad i okolna naselja uredno snabdjevemni vodom za sve vrijeme izvođenja radova na trasi novog transportnog cjevovoda čiju izgradnju kroz kapitalna izdvajanja, u cijelosti finansira Vlada distrikta.

Marko Sović, inženjer prodaje u firmi d.o.o. BIHEXO Sarajevo je kazao da su cijevi švicarske proizvodnje, proizvođač koji je uveo novu generaciju daktilnih cijevi.

"One su dosta mekane i prilagodljive su na pritiske, znači nisu kao nekadašnje željezne cijevi koje su bile dosta krhke. Na ovu novu cijev čak i ako se nagnječe one poprimaju svoj ovalni oblik i ne pucaju. Te cijevi će biti ugrađene ovdje i to su cijevi treće generacije. Upravo sa ovom poliuretanskom oblogom postižu se bolje mehaničke, hidrauličke i bakteriološke osobine u odnosu na ove standardne sa cementnom oblogom. Vijek trajanja je minimalno 100 do 150 godina. Mi smo već ove cijevi ugrađivali u Biljelini, Sarajevu, Zenici i svi su oduševljeni. Brčko će dobiti najkvalitetnije materijale, pored cijevi imati će i najkvalitetnije ventile, odnosno svu propratnu opremu koje su aktuelne na svjetskom tržištu", kazao je Sović.

Dodajući da će se sve raditi podzemnom ugradnjom i neće biti potrebni šahtovi zbog kvaliteta materijala.

"Ovdje je predviđena podzemna ugradnja što znači da se šahtovi više ne prave i takav je kvalitet materijala da se sve ugrađuje pod zemlju. Nema velikih šahtova, krađe poklopaca i sl.", kazao je Sović.

Projekat gradnje novog potisnog cjevovoda za snabdijevanje vodom vodotornja Vrankićka vrijedan je 2.818.523,89 KM.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com