Menu

baner for web jpg

Govor gradonačelnika Siniše Milića na svečanoj akademiji povodom 18. godina Brčko distrikta BiH Istaknuto

2018-03-08-Gradonacelnik-Svecana akademijaDanas je važan dan za Brčko distrikt BiH, kada se prisjećamo početaka, ali i govorimo o budućnosti, što je još važnije.

 

 

Historijski posmatrano, 18 godina je kratak vremenski period. Svakako nedovoljan za uočljive društvene promjene, vrijedne pažnje. Međutim, ako to kratko vrijeme obilježe događaji i promjene kakvi su se u proteklih 18 godina desili u Brčko distriktu BiH, onda je taj period svakako vrijedan pažnje i analize, i o toj temi će se sigurno tek pisati.

 

Od marta 2000. godine, kada je kao kondominij proglašen Konačnom arbitražnom odlukom, u njemu su se, za društvena kretanja nepojmljivom brzinom, mijenjali društveni odnosi i način funkcionisanja ove lokalne zajednice.

 

Prije svega, postala je to prva lokalna zajednica u BiH u kojoj je formirana multietnička vlast, koju su vršili predstavnici sva tri, do jučer zaraćena, a od uspostave Distrikta tri konstitutivna naroda. Proces povratka ljudi i imovine u BiH prvo je i najpotpunije okončan upravo u Brčkom.

 

Na tom putu izgradnje institucija Distrikta značajnu pomoć je pružila i međunarodna supervizija kroz instituciju supervizora, čiji autoritet i ovlaštenja su nerijetko bili presudni za otklanjanje nedoumica, nesporazuma i blokada kako bi Distrikt mogao dalje.

 

Supervizija je od 2012. godine u stanju mirovanja, a Distrikt je sa svim vrlinama i manama, specifičnostima i osobenostima ostavljen da bez izvršnih ovlaštenja supervizora nastavi trasirani put.

 

Danas kada obilježavamo 18. godišnjicu formiranja Brčko distrikta BiH, s ponosom možemo konstatovati da ova lokalna zajednica nastavlja da se razvija kao stabilno multietničko društvo.

 

Tom činjenicom mogu i treba da se pohvale političari, članovi izvršne i zakonodavne vlasti u Brčkom od 2000. godine, predstavnici međunarodnih organizacija i svi drugi domaći i strani autoriteti uključeni u implementaciju Konačne arbitražne odluke, sve do današnjih dana.

 

Međutim, trebamo biti iskreni i priznati da zasluge za to, prvenstveno, pripadaju stanovnicima Brčkog – bez razlike, Srbima, Bošnjacima, Hrvatima i ostalima. Oni su ti koji su odlučili da nakon teških i surovih ratnih godina i stradanja, ličnih i porodičnih tragedija, krenu putem pomirenja i izgradnje bolje budućnosti za sebe i za svoju djecu, i to ovdje u Brčkom.

 

Na minulim lokalnim izborima oni su svima nama koji danas obavljamo važne dužnosti u ovoj lokalnoj zajednici pružili priliku da dokažemo da smo dostojni njih i njihove odluke.

 

Ono što danas od nas očekuju, međutim, jesu konkretni rezultati na planu privrednog oporavka, otvaranja novih radnih mjesta i zaposlenja te rješavanja osnovnih komunalnih problema tamo gdje oni još uvijek postoje. S takvim zahtjevima se suočavamo svaki dan.

 

Ako se to ima u vidu, onda je više nego očigledno da stabilni multietnički odnosi ne mogu biti dovoljan kvalitet aktuelnog društvenog i političkog trenutka u Brčkom, da bismo mogli da kažemo kako smo uradili dobar posao, zbog kojeg treba da osjećamo pretjerano zadovoljstvo, a svakako, nisu jedini odgovor koji građani žele da čuju od nas kada sumiramo rezultate vlastitog rada, pa evo, i na ovaj svečani dan, na ovoj svečanoj akademiji.

 

Zbog toga je više nego jasno da je krajnji trenutak da započnemo rad na drastičnoj promjeni sadašnjeg stanja i vraćanju Brčkog na mjesto na kojem bi se morao nalaziti s obzirom na dragocjene prirodne i komunikacijske resurse, i podsticajan administrativni status.

 

Taj status nam pruža mogućnost da mnogo više nego ostale lokalne zajednice budemo gospodari svoje sudbine, ali nam i nameće posebne odgovornosti, veće nego što ima ijedno drugo lokalno rukovodstvo u BiH.

 

Moramo konstatovati da ulaganja u privredu i različite programe samozapošljavanja u proteklim godinama bilježe pozitivne, ali nedovoljno dobre rezultate na planu rasta privredne aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta. To, nažalost, može obesmisliti sve naše aktivnosti, a naročito planove da Brčko bude grad mladosti, u koji će se dolaziti i ostajati, umjesto da mladi budućnost traže u drugim zemljama daleko od Brčkog i BiH.

 

Treba nam danas i ubuduće mnogo više rada, a mnogo manje politike.

 

Nisam siguran da mi ovdje u Brčkom možemo doprinijeti rješavanju bilo kojeg krupnijeg političkog problema na nivou BiH, ali zato u beskrajnim i nedjelotvornim političkim raspravama, koje se često i ne dotiču Brčkog, možemo izgubiti dragocjeno vrijeme za rješavanje problema naših sugrađana.

 

To podsjeća na vještački konflikt interesa u kojem, ne mogavši da se odluče za jednu od opcija, protagonisti na kraju ostaju u mjestu, a to u našem slučaju znači ne stagnaciju, već propadanje.

 

I to, nažalost, često činimo, čak i kada su pred nama komunalne teme, ili pitanje osiguranja boljih usluga u zdravstvu, što nije luksuz, već najosnovnija potreba.

 

Nadam se da ćemo ubuduće mnogo ozbiljnije postupati. To se jednako odnosi i na realizaciju podsticajnih mjera u privredi i formiranje poslovnih zona koje bi trebalo da budu mjesta privlačenja i grupisanja novih poslovnih investicija.

 

Moramo biti mnogo efikasniji nego do sada. Naročito kada je u pitanju trošenje kapitalnog budžeta.

 

U ovoj godini očekuje nas rad na nekoliko krupnih projekata, od zaobilaznice, proširenja Bulevara mira, postavljanja kružnih tokova pa do izgradnje jednog ili dva obdaništa i savremene dvorane sa zatvorenim i otvorenim bazenima. Moramo učiniti više da ovi projekti budu mjerljivi količinom izvedenih građevinskih radova, a ne samo stavka u budžetu koja se prenosi iz godine u godinu.

 

Kada je u pitanju političko djelovanje institucija Distrikta, koje je nezaobilazno za stvaranje povoljnog pravnog i ekonomskog ambijenta, Brčko treba da nastavi putem saradnje s entitetima i institucijama BiH, čuvajući svoj položaj i status definisan Arbitražnom odlukom i Ustavom BiH, ali i uvažavajući legitimne interese Republike Srpske i Federacije BiH na ovom području, koji su kao takvi prepoznati i garantovani tim pravnim aktima. U tom smislu je od velike važnosti da što prije okončamo proces fiskalizacije zbog čega nam se iz entiteta upućuju opravdane kritike.

 

Za nas je, također, od ključnog značaja da nastavimo jačati institucionalni okvir, kao i praktično djelovanje institucija Distrikta, kako bi pokazali da smo nakon tzv. zamrzavanja međunarodne supervizije na ovom području spremni da u potpunosti i trajno preuzmemo odgovornost za Distrikt u svoje ruke.

U tom smislu, mišljenja sam da je od posebne važnosti da Vlada, kao izvršni organ, DOBIJE veću samostalnost u operativnom djelovanju, naravno, uz efikasan nadzor Skupštine, kako to i predviđa Statut ove lokalne zajednice.

Da bismo dokazali zrelost, kakvu sa sobom nosi političko punoljetstvo, neophodno je i da u što skorije vrijeme usvojimo preostale antikorupcijske zakone, ali i omogućimo daljnje jačanje vladavine prava, koja podrazumijeva donošenje valjanih propisa, kao i njihovu dosljednu primjenu u praksi. To je veoma važno za potencijalne investitore, ali i za stvaranje osjećaja sigurnosti kod građana, što za direktnu posljedicu ima njihovo snažnije povjerenje u institucije sistema.

 

Dame i gospodo, zajednička vizija izgradnje i pozicioniranja Brčkog kao jakog privrednog centra, kao grada sporta i kulture, u kojem djeluju kvalitetne obrazovne ustanove i u kojem egzistira moderan zdravstveni centar, nije nešto što predstavlja daleku budućnost, ali realizacija te vizije, za početak, zahtijeva realno sagledavanje postojećeg stanja i našu maksimalnu posvećenost radu na tim pitanjima.

 

Za sve ovo nama nisu potrebne nove političke platforme i koalicioni sporazumi, na čije usaglašavanje u formalnom smislu, poslovnično, trošimo najveći dio mandata, već istinsko razumijevanje stvarnih potreba naših sugrađana.

 

I na kraju, jasno je da među nama koji obavljamo važne funkcije u Brčkom postoje različita mišljenja i pozicije kada je riječ o određenim pitanjima iz ne tako davne a bolne prošlosti, koja nas opterećuju. Siguran sam, međutim, i da je danas veliki teret i odgovornost upravo na nama da, uvažavajući sve te okolnosti i drugačije poglede, napravimo odlučujući iskorak u pravcu izgradnje povjerenja i razumijevanja.

 

Da bismo to i ostvarili, potreban nam je zajednički pogled u budućnost, bez osvrtanja i gledanja u retrovizor, jer samo tako možemo ići naprijed i stvoriti uslove za bolji život za svu djecu Brčkog.

 

Uz nadu da će tako i biti, sretan vam Dan Distrikta, a svim damama upućujem iskrene čestitke povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena.

 

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com