Menu

EBRD: Bosna i Hercegovina značajno kaska za regijom Istaknuto

ebrd11Kompanije kojima upravljaju članovi porodice i prijatelji, loše upravljanje državnim resursima i političke veze kao put do uspjeha su glavne prepreke u napretku Zapadnog Balkana. Ovo je samo dio izvještaja EBRD-a o regionu koji poručuje da ako ne ubrzamo reforme do evropskih standarda možemo čekati i dva stoljeća.

 

 

Region Zapadnog Balkana se još uvijek nije oporavio u potpunosti od finansijske krize 2008 i prema posljednjem izvještaju EBRD-a trenutni rast BDP-a je nezadovoljavajući.

 

"Što se tiče našeg izvještaja ono što smo mi utvrdili i pokazali u izvještaju je da Bosna i Hercegovina kada govorimo o pozitivnim stvarima pokazala značajan stepen otpornosti u proteklom periodu. Mi ukazujemo kakav je rast ostvaren, očekujemo da će stopa rasta u 2018. biti 3%. Međutim kada poredimo Bosnu i Hercegovinu sa EBRD regijom i malo šire sa EU vidimo da Bosna i Hercegovina značajno kaska", kazao je Peter Sanfey, zamjenik direktora EBRD-a.

 

Brojke su neumoljive i pokazuju da bi prema različtim scenarijima region standarde EU mogao dostići u najboljem slučaju za 40, srednjem za 60 ili u najgorem za 220 godina.

 

"Kao što ste vidjeli u prosjeku zemlje Zapadnog Balkana stoje na jednoj polovini standarda u zemljama Istočne Evrope, na jednoj trećini u odnosu na zemlje Južne Evrope koje su članice EU, i tek na jednoj četvrtini u odnosu na najbogatije zemlje EU one u Zapadnoj Evropi", kaže Jakov Milatović, ekonomist EBRD-a za Zapadni Balkan.

 

Stručnjaci smatraju da Bosna i Hercegovina ima sve pretpostavke za rast i napredak, ali da je glavni krivac kao i ranije politika.

 

"Klasičan primjer onoga u čemu EBRD pomaže, a u čemu mi nismo adekvatno odgovorili, jeste cestogradnja. Činjenica je da smo u četiri godine napravili 5 ili 10 kilometara autoputa a imamo sredstva govori da s ovom državom nešto nije uredu. U smilslu konstitutivne strukture, ali i u smislu javnog sektora odnosno onog što se zove politika", smatra Muris Čičić, ekonomski analitičar.

 

EBRD koji je jedan od najvećih investitora u regionu, ali i BiH, poručuje da će se rast desiti samo ukoliko se nastavi rad na reformama. Glavni pokretač tih procesa prema predstavljenim izvještajima je perspektiva članstva u EU. Naredni izvještaji o regionu će biti fokusirani na pitanje demografije.

 

http://ba.n1info.com

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com