Menu

Sindikat Brčko distrikta BiH uputio pismo Miliću: Donesite Zakon o radu Istaknuto

Ilija Kalajdzic info dec 2016Sindikat Brčko distrikta BiH zatražio je od gradonačelnika Brčko distrikta BiH Siniše Milića da se konačno donese Zakon u radu u Distriktu. Tekst prenosimo u cijelosti:

 

 

"Podsjećam Vas da je Sindikat distrikta BiH dana 17.10.217.godine uputio primjedbe i prijedloge, na predloženi tekst Prednacrta Zakona o radu, socijalnim partnerima (Vladi i Udruženju poslodavaca Brčko distrikta BiH).


Nakon toga Sindikat Distrikta i predstavnici većih firmi – poslodavci iz Distrikta su, postupajući u dobroj vjeri, a u cilju daljeg unapređenja sadržine ovog veoma važnog Zakona, formirali zajedničku radnu grupu sa zadatkom da zajedno usaglase svoje primjedbe i prjedloge na Prednacrt Zakona o radu.


Na sastancima održanim 18., 23. i 25. oktobra 2017.god., radna grupa je usaglasila sve primjedbe i prijedloge koje su imali na pojedine odredbe Prednacrta Zakona o radu a potom sačinila USAGLAŠENE PRIMJEDBE I PRIJEDLOGE NA PREDNACRT ZAKONA O RADU BRČKO DISTRIKTA BIH sa komentarom, odnosno razlozima predloženih izmjena i dopuna, te iste dana 02.11.2017.godine uputili Gradonačelniku, Odjeljenu za zdravstvo i ostale usluge, ESS/ESV g. Peri Gudeljeviću, predsjedniku i Udruženju poslodavaca Brčko Distrikta BiH g-dinu Ševalu Suljkanoviću, predsjedniku.


Takođe Vas podsjećam da ste obavezni da provedete Odluku o usvajanju akcionog plana za sprovođenje mjera iz reformske agende za Bosnu i Hercegovinu za period 2015-2018.godine koju ste naslijedili od prethodne Vlade. Rok za donošenje Zakona o radu bio je II kvartal 2016.godine.???!


Sve dosadašnje Vlade u Distriktu pokazale su slabe rezultate u sferi rada i radnih odnosa, zbog nedostatka Odjeljenja koje reguliše ovu oblast. Podsjećam Vas da kroz položaj radništva u jednom društvu najbolje se sagledava kvalitet tog društva.


Zato tražim, u ime Sindikata, da se lično angažujete, snagom svog autoriteta, na donošenju Zakona i da sa socijalnim partnerima dođete do konačnog teksta koji ćete, u ime Vlade, uputiti u Skupštinsku proceduru na usvajanje".

 

SEKRETAR SINDIKATA

Ilija Kalajdžić, dipl.ecc

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com