Menu

Projektom "e-budžet" nastojat ćemo spriječiti korupciju Istaknuto

cormack-milicevic-09-previewOrgDopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack danas su u Sarajevu predstavile informacijski sistem za upravljanje budžetom, takozvani „E-budžet".

 


Pomoću njega omogućeno je svim kantonima da svoje budžete pripremaju na najsavremenijoj platformi.

 

- To znači da sada imamo jednoobraznost u planiranju proračuna između svih županija, te direktnu povezanost s Federalnim ministarstvom finansija - rekla je Milićević.

 

Dodaje da pokretanje E-budžeta predstavlja prvi korak u uspostavljanju potpune transparentnosti u ocjeni kretanja fiskalne pozicije u FBiH, što nije uvijek jednostavno imajući u vidu nivo decentraliziranosti.

 

- E-budžet aplikacija je moderan alat, kojim se ne samo standardizira proračunski proces, već se značajno smanjuje mogućnost greške, te omogućavaju u realnom vremenu različite analize promjene pojedinih mjera u procesu usvajanja proračuna – naglasila je Milićević.

 

Značajnim smatra što E-budžet sadrži modul za procjenu fiskalnih učinaka, jer se time, pored detaljne analize utjecaja pojedinih propisa, u osnovi nameće jedan novi viši standard odgovornosti za sve donositelje odluka.

 

E-budžet će, kako ocjenjuje Milićević, imati dugoročne pozitivne efekte na kvalitet javnih finansija u FBiH.

 

Izrazila je zahvalnost američkim partnerima na okončanom procesu tehničke pomoći koja je pružena u okviru USAID-ov Projekta reforma fiskalnog sektora (FAR) i Projekta jačanja državnih institucija i procesa (SGIP).

 

Obezbijeđen je softver, hardver i obuka za 10 kantonalnih ministarstava finansija i Ministarstvo finansija FBiH, te unošenje podataka u realnom vremenu, koji će biti dostupni javnosti.

- U ovaj projekat elektronskog praćenja i izrade budžeta USAID je uložio oko 700.000 KM - kazala je Cormack, dodajući da će osim trasparentnosti E-budžet pomoći u praćenju priliva i protoka budžetskih sredstava u FBiH.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com