Menu

Apel Evropske komisije: Napustite retoriku podjela u BiH Istaknuto

3.-sastanak-Odbora-za-stabilizaciju-i-pridruzivanjeU Briselu je danas održan 3. sastanak sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Bosne i Hercegovine.

 

 

Delegacije EU i BiH su razmotrile političke i ekonomske prilike u BiH i razmijenile informacije u vezi sa provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oblasti pravde, slobode i sigurnosti, trgovine, industrije, unutrašnjeg tržišta, socijalne politike, transporta, regionalnog razvoja, poljoprivrede i ribarstva.

 

Evropska komisija je pozdravila dostavu odgovora BiH na Upitnik, kao i pripremu akcionog plana za provedbu Strategije reforme sektora pravde, zahvaljujući kojem je omogućeno precizno praćenje mjera u ovoj oblasti. Komisija je takođe pozdravila pripremu amandmana na Strategiju za rad na predmetima ratnih zločina i pozvala vlasti u BiH da se bave pitanjima pomirenja. Istovjetno je ocijenjeno i usvajanje Strategije za borbu protiv organiziranog kriminala kao i skidanje BiH sa liste Međudržavnog tijela za borbu protiv pranja novca. U ovom domenu BiH, između ostalog, treba ojačati borbu protiv cyber kriminala.

 

Evropska komisija je pozdravila usvajanje revidiranog Akcionog plana BiH za rješavanje problema Roma i pozvala BiH da izdvoji dodatna sredstva za borbu protiv ranog napuštanja školovanja romske populacije, kao i za njihovo stambeno zbrinjavanje.

 

Bh. delegacija izvijestila je o mnogim realizovanim zadaćama. Primjera radi, Visoko sudsko i tužilačko vijeće ažuriralo je listu koruptivnih krivičnih djela čiji je cilj jedinstven način zavođenja i praćenja ove vrste predmeta. Uprava za indirektno oporezivanje pustila je u rad e-portal za poreske obveznike čime je omogućeno elektronsko podnošenje prijava za porez na dodatu vrijednost i prijava akciza. Takođe je konstatovano da je saradnja policijskih agencija u BiH na operativnom nivou odlična. Zabilježen je napredak BiH u bilateralnim pregovorima o pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. BiH je takođe pokrenula izmjene Protokola 7 uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, radi olakšavanja izvoza bh. vina na tržište Republike Hrvatske.

 

Među aktivnostima koje BiH treba realizirati su: kreiranje odgovarajućeg sistema naplate RTV pretplate, provođenje GRECO preporuka, posebno onih u vezi sa finansiranjem političkih partija, jačanje finansijskih istraga i tužilačkih kapaciteta u slučajevima trgovine ljudima, kao i imenovanje jedinstvene kontakt tačke za saradnju sa EUROPOL-om.

 

Evropska komisija je zabrinuta što nema napretka u oblasti slobode izražavanja u odnosu na izvještaj iz 2016. i od BiH traži nultu toleranciju na ograničenja medijskih sloboda. Takođe je konstatovano da je učešće žena u političkoj areni u BiH i dalje nisko.

 

Na sastanku je ponovljeno da će Komisija u pripremi mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo posebnu pažnju posvetiti implementaciji presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i fenomenu „dvije škole pod jednim krovom". EK je apelovala na BiH da napusti retoriku podjela i snažno nastavi sa reformama, bez obzira što je izborna godina.

 

Na današnjem sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje kojim su kopredsjedavali g. Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH i gđa. Michela Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu u Generalnom direktoratu za politiku susjedstva i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji potvrđen je i raspored održavanja 3. ciklusa sastanaka pododbora.

 

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je jedno od zajedničkih tijela EU i BiH uspostavljenih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, a u svrhu praćenja njegove provedbe. Čine ga predstavnici Vijeća Evropske unije i Evropske komisije, kao i predstavnici Vijeća ministara BiH. Sastanci Odbora za stabilizaciju i pridruživanje se, u pravilu, održavaju godišnje.

 

http://ba.n1info.com

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com