Menu

Brezovo Polje izuzetan turistički potencijal Distrikta Istaknuto

brezovo-poljeZa Brezovo Polje s pravom se može reći da je mjesna zajednica koja ima niz turističkih potencijala. Također, u odnosu na ostale brčanske mjesne zajednice razvija se malo brže, prije svega zahvaljujući raznim projektima sa međunarodnim organizacijama, ali i sredstvima koja se izdvajaju iz budžeta Distrikta.

 

 

U mjesnu zajednicu Brezovo Polje koja broji oko 400 stanovnika, kroz četiri odrađena zajednička projekta sa UNDP-om, uloženo je oko 50.000 maraka.

 

„Uradili smo temeljnu rekonstrukciju dječijeg igrališta, rekonstruisan je arterški bunar kod Azizija džamije, rekonstruisana je čitaonica koja je sada pretvorena u društveni centar, a također su na našoj plaži urađene četiri betonske ploče na kojima su postavljeni stolovi, stolice i roštilji za posjetitelje", kazao je Rasim Smajlović, predsjednik Turističke zajednice Brezovo Polje.

 

Prema njegovim riječima, u ljetnom periodu plažu u Brezovom Polju posjeti veliki broj ljudi, čak zna biti i oko 150 automobila posjetitelja. Plaža je pravljena da bude sigurna za kupače, ali se o njihovoj sigurnosti brinu i domaćini. Ova plaža i kupalište, kako ističe nije ni u čijoj nadležnosti.

 

„Od 2003. godine pa na ovamo pokušavamo da se ta plaža riješi. Nekada davno je prošao neki projekt njenog uređenja, bilo je rečeno da su izdvojena sredstva za te svrhe ali od toga nije bilo ništa. Ove godine smo dobili 200.000 maraka i moglo bi se očekivati iduće ili krajem ove godine, da počnemo sa radovima na toj plaži po tom projektu koji je dobar, s tim što bi to koštalo nešto više novca", dodao je Smajlović.

 

Podsjetio je da je Brezovo Polje poznato po tradiciji ribarstva i lađarstva, pa i ribljoj čorbi.

 

„Brezovo Polje ima još turističkih potencijala koji se trebaju iskoristiti kao turistička ponuda što bi dosta doprinjelo razvoju turizma na nivou cijelog Distrikta. Imamo Aziziju džamiju koja je jedina džamija u BiH i u širem krugu Europe koja odstupa od klasičnog turskog baroka. Po tome je ona stvarno zanimljiva posebno ljudima koji se bave arhitekturom i koji to izučavaju. Imamo Nakića kulu koja se nalazi četiri kilometra nizvodno od Brezovog Polja. Ona je svojevremeno bila određeno strateško vojno mjesto gdje su brodovi morali stati i plaćati određene namete da bi nastavili dalju plovidbu. Također, orlovi štekavci koji su bili pred izumiranjem,sada su se malo oporavili. Bilo ih je pet parova, a sada ih im 25 parova", nabrojao je Smajlović.

 

Istakao je da je prioritet riješiti kanalizaciju bez koje nema ni plaže, ni kupališta, dodajući da u planu ima još dosta stvari koje tek treba da zažive.

 

Posebnu zahvalnost u ime mještana Brezovog Polja, Smajlović je uputio glavnom koordinatoru Vlade Brčko distrikta BiH Damiru Bulčeviću, koji podržava svaku dobru ideju iz ove mjesne zajednice.

 

Piše: Sanita Jerković Ibrahimović

http://radiobrcko.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com