Menu

Suđenje Đorđu Ristaniću, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom: Strah od Gorana Jelisića Istaknuto

brčkoNa suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da je vidio kako je Goran Jelisić tukao, a potom ubio Pepu Lučića. Zoran Jović, bivši rezervni policajac, rekao je da je Jelisić dolazio u Policijsku stanicu u Brčkom, ali da nije imao nikakvih zaduženja.

 

 

Pojasnio je da je Jelisić – kojeg je Haški sud osudio na 40 godina zatvora za zločine počinjene u Brčkom – maltretirao, galamio i tukao civile. Svjedok je kazao da je jedne prilike vidio Jelisića kako maltretira grupu civila, te da ga je tada, iako nije znao da je to Jelisić, pitao da pusti njegovog poznanika i još jednu osobu, što je Jelisić i učinio.

 

"Vidio sam kad je on ubio Pepu Lučića. Prvo ga je tukao u holu u stanici, onda ga je izveo napolje i pustio ga da ide. Kad je ovaj počeo trčati, s leđa je pucao u njega", rekao je Jović.

 

Na upit Odbrane da li je prijavio to ubistvo, svjedok je odgovorio da su se Jelisića "svi plašili" i da "nisu smjeli da pisnu". Naglasio je da Jelisić nije imao nadređenu osobu i da je "sve sam radio".

 

Druge prilike Jović je, kako je kazao, vidio kada je Jelisić maltretirao jednu osobu, koju je potom odveo iza Policijske stanice. Svjedok je nakon izvjesnog vremena, kada je prolazio, vidio tu osobu kako leži ubijena.

 

Đorđe Ristanić, bivši predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen je da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

 

Svjedok Senad Kahriman je izjavio kako je s drugim osobama u maju bio par dana zatvoren u fiskulturnoj sali "Partizan", gdje su Bošnjaci, kako je naveo, ispitivani, a neki od njih i tučeni.

 

On je rekao da je tokom boravka izveden "mesar Kibe", a da se rafal čuo poslije izvjesnog vremena. Istakao je da je kasnije saznao da je ta osoba ubijena pred salom.

 

Kahriman je pojasnio da je iz "Partizana" s drugim stanovnicima autobusom prebačen u Bijeljinu, a da je prije ulaska u autobus sreo Đorđa Ristanića, "koji je bio tu na ispraćaju autobusa". Na upit Sudskog vijeća da li je znao da se ta osoba tako zove, svjedok je odgovorio da nije bio siguran u ime, ali da jeste u prezime.


Svjedok je naveo i da je čuo kako je Đorđe Ristanić bio "ratni predsjednik Brčkog".

 

Treći svjedok Milivoje Golubović je kazao da mu je 1993. ili 1994. godine rečeno da dostavi inžinjerijska sredstva, među kojima i utovarivač-rovokopač, te dozer, ali da nije znao ništa o organizaciji konkretnog zadatka. Pojasnio je da je čuo kako su neki ljudi preuzeli te mašine iz njegove jedinice, kao i da su postojale glasine da su se tim mašinama iskopale neke od grobnica.

 

Suđenje će se nastaviti 28. augusta.

 

Izvor: detektor.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com