Menu

Film „Djeca Dejtona“ premijerno u Brčkom Istaknuto

0717-djeca-dejtona-slika-678x381U Domu kulture u Brčkom premijerno je prikazan dokumentarni film District team-a “Djeca Dejtona”. Film je urađen zahvaljujući projektu u organizaciji USAID-a, simboličnog naziva „re:Generacija“ koji u Bosni i Hercegovini provodi Međunarodni republikanski institut i Udruženje Magacine Kabare.

 

 

Iako snimljen amaterski ovaj film ima za cilj da grad na Savi, naše Brčko ali i cijelu zemlju predstavi na jedan drugačiji i pozitivan način, te pokaže kako mladi mogu učestvovati u izgradnji mira i suživota u Bosni i Hercegovini.

 

“U filmu učestvuju ratni veterani, muzičari, aktivisti, srednjoškolci, slobodni umjetnici. Na taj način smo prikazali kroz kulturu i obrazovanje da smo uspjeli izgraditi jednu čvrstu i stabilnu zajednicu u Brčkom”, kazao je Mirsad Zahirović, kordinator District team Brčko.

 

Za pozitivne promjene u budućnosti naše zemlje često je potrebno mijenjati svijest građana koji se moraju ujediniti i shvatiti da su im problemi zajednički, te da ih samo zajedno mogu i riješiti.

 

“Cilj projekta je u suštini snimanje dokumentarnog filma nakon projekata koji će biti urađeni u deset gradova Bosne i Hercegovine. Premijera filma se očekuje na jesen ove godine”, istakla je Asija Kratović, projektna kordinatorica USAID program „re:Generacija“.

 

Skoro trideset godina nakon rata u Bosni i Hercegovini mi i dalje imamo neprestane profiterske zloupotrebe nacionalnih tema.

 

“Apsurdno je da sve zemlje nakon rata pričaju o ekonomiji i razvoju a mi pričamo o pomirenju”, podvukao je Mirsad Zahirović.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com