Menu

„Brčansko kolo“ pokazalo da na svakom polju opravdava svoj rad i postojanje Istaknuto

bk8Na „Blatuši" u subotu održana je 10. Međunarodna smotra folklora u organizaciji „Brčanskog kola" a koja je i ove godine dio programa „Brčansko ljeto-Savski cvijet" . Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta i Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu.

 

 

Manifestacija tradicionalno počinje svečanim defileom učesnika kroz Brčko.

 

"Za svaku smotru koju organizujemo trudimo se da pozovemo različita kulturno-umjetnička društva. Iznimka je kulturno-umjetničko društvo iz Križevaca koje je naš gost već treću godinu zaredom. Sa njima smo se srodili i imamo lijepu saradnju, a inače svake godine dolaze nova kulturno-umjetnička društva" rekao je Hakik Nezirović Kiko, predsjednik KUD „Brčansko kolo".

 

"Počašćeni smo pozivom KUD-a „Brčansko kolo" i nadamo se da ćemo opet doći. Veselimo se svakom novom susretu. Večeras će nastupati sekcija veterana koji će izvesti Stare Splitske plesove" rekao je Josip Šatrak, predsjednik KUD „Križevci" Križevci.

 

Ovakva manifestacija ima za cilj očuvanje kulturne tradicije ne samo Bosanaca i Hercegovaca, već očuvanje kulturne tradicije svih naroda Balkana.

 

"Večeras ćemo se predstaviti sa Bugarskim igrama jer volimo kada je smotra folklora da se vidi raznolikost i da publici pokažemo ono što znamo. Kada je revijalnog karaktera niko nas ne uslovljava igraćete to i to već igramo ono šta volimo" rekla je Indira Gibić, predsjednica KUD „Zmaj od Bosne" Gradačac.

 

"Ovo je prvi put da mi kao KUD dolazimo u Brčko, do sada nas niko nije pozivao, stoga nam je izuzetno velika čast da nastupamo u Brčkom" rekao je Saša Joković, KUD "Kojičinovac" Pučile, Bijeljina.

 

Na Međunarodnoj smotri folklora pored domaćina učestvovalo je još sedam kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com