Menu

DVD Gornji Rahić pokaznom vježbom obilježilo 70 godina postojanja Istaknuto

dvd6U okviru manifestacije "Rahićko ljeto" održana je pokazna vatrogasna vježba dobrovoljnog vatrogasnog društva „Gornji Rahić". Pokaznom vježbom su obilježili i sedamdeset godina postojanja dobrovoljnog vatrogastva u Gornjem Rahiću.

 

 

Bogat je istorijat vatrogastva u Gornjem Rahiću. Vatogasna jedinica „Gornji Rahić" osnovano je daleke 1946. godine. Društvu odabranih na prvom mjesto je bila humanost i pružanje pomoći svima kojima je ona potrebna. Spašavanje ljudskih života i njihove imovine bio im je i ostao prioritet. Gašenje požara je bio podrazumijevani zadatak koji se uspješno izvršavao sa tada izuzetno skromnom opremom.

 

"Trenutno naše vatrogasno društvo broji preko 50 članova. Imamo preko 20 članova koji su položili ispit za profesionalne vatrogasce i u potpunosti su osposobljeni da vladaju opremom i da se sa njom služe. Mi smo prije dvije godine reaktivirali naše društvo" rekao je Hasan Mulamuratović, predsjednik DVD „Gornji Rahić".

 

"Ovo je nešto izuzetno pozitivno jer se pokazalo da su se interesi poklopili. Potrebe građanstva prepoznala je brčanska Vlada i obezbijedila sredstva i mogućnosti da se ono što je i započeto prije 130 godina u Brčkom, a 70 godina ovdje u Gornjem Rahiću, ponovo obnavlja" rekao je Ljuban Iljić, šef Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko distrikta BiH.

 

Bez ljudstva i bez ulaganja u opremu nema ni kvalitetne zaštite od požara i svih ostalih zaštita spasavanja.

 

"Vlada je prepoznala neophodnost dodatne potrebe za opremljenost ovakvih organizovanih jedinica ili nevladinog sektora tako da ćemo u narednom periodu svakako izdvojiti neophodna sredstva , kako bi njihov rad bio što uspješniji" rekao je Edin Zaimović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

 

Brčko distrikt raspolaže sa 80 profesionalnih vatrogasaca . Kada su životi i imovina građana ugroženi svi računaju da će vatrogasci i njihova požrtvovanost i nesebična humanost spasiti ljude i imovinu i biti na ponos kako službi tako i cijelom gradu.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com