Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Beogradski novinar Petar Luković: Medijsko problematizovanje "zelene transverzale" je proizvod gluposti, ludila i fašizma Istaknuto

petZelena transverzala, proizvod zlokobne propagandne mašinerije Beograda iz devedesetih godina kojim se podsticao i opravdavao rat u Bosni i Hercegovini, ponovo se problematizuje u srbijanskim medijima. Ugledni beogradski novinar Petar Luković za Klix.ba poručuje da je izvještavanje o takvim temama reciklaža koja se dobije kada se udruže glupost, ludilo i fašizam.

 


U vrijeme kada se priča o Kosovu približava mogućoj kulminaciji u vidu "razgraničenja", pojedini politički predstavnici u BiH i Srbiji aktualizirali su ideju precrtavanja granica. Ne spominjući samu opasnost koju takve ideje nose, pojedini mediji odlučili su profitirati kreirajući atmosferu neposredne opasnosti od tzv. "zelene transverzale".

 

Novinarka Prve Srpske Televizije Svetlana Milenković-Popović je u izlaganju pred grafičkom vizualizacijom kazala kako je "zelena transverzala, koja datira još iz vremena kada su Osmalije napravile prodor u Evropu, sve vrijeme tinjala i naposljetku oživjela".

 

"Islamski prodor u Evropu je najveći uspjeh Osmanlija. Sve se odvijalo preko Balkana koji se spaja duž linije Turska, Grčka, Albanija, Makedonija, Kosovo, Sandžak, dio Crne Gore, završava u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. To je čuvena zelena transverzala", objašnjava Milenković-Popović pučanstvu u Srbiji.

 

Prva TV je zelenu transverzalu na karti Balkana problematizovala nakon što su, u isto tako propagandnom maniru, nedavno objavili kartu u kojoj su Srbiji pripojili Republiku Srpsku. No, propagandne aktivnosti usmjerene prema susjedima nisu nepoznanica ni i u drugim medijima koji su pod kontrolom vlasti Srbije.

 

Glavni i odgovorni urednik regionalnog portala XXZ Petar Luković objašnjava da živimo u vremenu reciklaže politike.

 

"Mi živimo u jednom vremenu reciklaže politike. Sve ono što je bilo devedesetih godina, ili krajem osamdesetih, pa i krajem devedesetih poslije rata, to se u ciklusima ponovo obnavlja. Sa kolegom nedavno gledam te ludačke portale, to su sve isti ljudi sa istim temama koji su tu bili i devedesetih godina. Zelena transverzala, Albanci, Turci... To se tako objavljuje nekoliko sedmica, mjeseci. Onda to prođe, pa se nešto novo javlja. Nikakvog to značaja nema. Naprosto, to je jedan set tema koji je ovdje među ludacima popularan", kaže Luković za Klix.ba, dodavši da to tako ide ukrug, non-stop.

 

Napominje da ne postoji bilo kakav "master mind", sa nekom idejom zašto to pušta.

 

"Osim budalaštine tu nema nikakve ideje. Jedini 'master mind' je ludilo, bez ikakve naročite logike. Neko se jednostavno sjetio toga i smatra da je super jer dobro ide. Mržnja i ludilo uvijek idu. To nije tako samo u Srbiji, to je na sve strane isto", upozorava Luković.

 

Luković, kao neko ko je više od četiri decenije u medijima, poručuje da se takav medijski sadržaj jednostavno ignoriše.

 

"Ja sam jedno milion puta pisao o tome i sad treba milion i prvi put pisati da je to glupost. Iza toga ne stoji ništa osim budalaštine. To su sve luđaci koji to rade 20-30 godina. Udruže se glupost, budalaština, ludilo i fašizam u glavi i dobije se to. To je to", kategoričan je Luković.

 

Upozorava da takvo izvještavanje može imati posljedice, ali da je ipak najbolje da se ignoriše.

 

"Od svake stvari imamo posljedica. Ništa nije bezazleno. Živimo u tom vremenu tabloidnog, ispranog mozga, gdje se samo to radi. Ja sam prvi put čuo za zelenu transverzalu tamo nekad osamdesetih godina, a možda i ranije. I sad to nekog treba da brine i muči. Više je to posljedica vrućine mozga u glavama ljudi", zaključuje Petar Luković.

 

Piše: Ibro Čavčić/Klix.ba

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com