Menu

Brčko: Cvijeće i bijeli baloni za nestale civile Istaknuto

nestali-naslovna-642x336U Brčkom je danas, kao i u ostatku naše zemlje i svijeta, obilježen 30. kolovoz – Međunarodni dan nestalih osoba. Bacanjem cvijeća i puštanjem bijelih balona sa simboličnim porukama u rijeku Savu, predstavnici vladinog i nevladinog sektora, uz brojne građane, odali su počast u ratu nestalim civilima Distrikta.

 

 

Događaj su organizirali Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka brčko distrikta u suradnji s lokalnim Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja „SUZE" i Udruženjem logoraša Brčko distrikta.

 

Ramiz Ahmetović, predsjednik Udruženje porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka ističe da u posljednjih pet godina nije bilo većih pomaka po pitanju procesa okrivanja posmrtnih ostataka nestalih.

 

Na činjenicu da se u Brčkom još traga za 126 civila, uglavnom Bošnjaka, podsjetio je predsjednik Udruženja logoraša Džafer Deronjić. "Vrlo je teško doći do istine. Pretpostavljam da su oni svi završili u rijeci Savi", istaknuo je Deronjić.

 

Svoj doprinos realizaciji događaja dalo je Udruženje "SUZE", čija je predsjednica Adila Suljević obiteljima nestalih poručila da nisu zaboravljeni.

 

U Bosni i Hercegovini je pronađeno preko 70 posto osoba prijavljenih kao nestale uslijed rata, što predstavlja najvišu stopu riješenih slučajeva nestalih na svijetu u nekom postkonfliktnom društvu. Međutim, taj proces još nije gotov, postoji još minimalno 7.000 ljudi u BiH čija je sudbina nepoznata.

 

http://radiobrcko.ba

Foto: Azur Golić

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com