Menu

Izvorište vode Stjepkovica kod Brčkog radost za mnoge mještane Istaknuto

2018-09-07-Izvoriste Stjepkovica-2Šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Zoran Bulatović sa saradnicima i predstavnicima JP „Komunalno Brčko" posjetio je lokaciju izvorišta Stjepkovica gdje je realizovan projekat „Glavni projekat za priključenje novog bunara na postojeći rezervoar pitke vode na izvorištu Stjepkovica i rekonstrukcija postojeće pumpne stanice".

 

 

Bulatović je kazao da je konačno projekat Stjepkovica priveden kraju i spreman za predaju JP „Komunalno Brčko" na daljnje gazdovanje i upravljanje.

 

„Konačno smo projekat Stjepkovica priveli kraju i spreman je za predaju JP „Komunalno Brčko" na daljnje gazdovanje, upravljanje i uključivanje u sistem distribucije vodosnabdijevanja. Vrijednost ovog projekta je oko 96.000 KM, međutim, značaj je mnogo veći od njegove finansijske vrijednosti, a to je da će se građani snabdijevati s ovog izvorišta", kazao je Bulatović.

 

Danijal Crvenjak iz Odjeljenja za komunalne poslove kazao je da je rekonstruisana pumpna stanica, izgrađen transportni vod do izvorišta te izgrađen bunarski šaht.

 

„Radi se o projektu priključenja novog bunara izvorišta Stjepkovica koje se nalazi na nadmorskoj visini 160 metara dok se izvorišta nalaze na 130 m. Rekonstruisali smo pumpnu stanicu, izgradili transportni vod do izvorišta i izgradili bunarski šaht. Mogućnost distribucije je dodatnih 15 litara vode u sekundi", kazao je Crvenjak.

 

Današnjoj posjeti prisustvovao je i Mirsad Đapo, direktor JP „Komunalno Brčko", koji je kazao da saradnja između Odjeljenja za komunalne poslove i JP „Komunalno Brčko" daje nove rezultate.

 

„Ovo je značajan objekat i mi preuzimamo njegovo daljnje održavanje i korištenje. Sada imamo dovoljan kapacitet da pokrijemo 10 mjesnih zajednica kvalitetnom vodom. S Vladom Brčko distrikta BiH smo i ranije imali jedan grant od 50 hiljada maraka za revitalizaciju bunara u prigradskim naseljima i samom gradu i ovaj vid saradnje treba nastaviti. Ovo danas je rezultat tog našeg partnerstva", kazao je Đapo.

 

Izvorište Stjepkovica nalazi se na prostoru Gornja Skakava i sa tog izvorišta vodosnabdijevanje se vrši za Donju Skakavu, Dubrave, Vukšić, Prijedor, Vujčiće, Gajeve i Ulović.

Priključenjem novog bunara ukupni kapacitet izvorišta Stjepkovica uvećan je za oko 1,3 puta i sada iznosi 26 litara u sekundi.

 

2018-09-07-Izvoriste Stjepkovica-3

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com