Menu

HIT TV: Nikada nismo ispred naziva Armija RBiH stavljali prefiks "takozvana"

hit-tvReakciju informativne redakcija RTV HIT Brčko prenosimo u cijelosti.

 

 

 

 

Informativna redakcija Radio televizije HIT nije iznenađena vašim saopštenjem za javnost jer su pripreme za njegovo dostavljanje lokalnim medijima počele ranije. A tiču se, prije svega, prefiksa "takozvana" koji se, ne uvijek, stavlja ispred naziva , Armija Republike Bosne i Hercegovine.


Potpuno razumijemo zašto vam smeta taj prefiks. Nije teško zaključiti kako bi reagovali Srbi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Distriktu da prefiks "takozvana" stavimo ispred – Vojska Republike Srpske.


Javnosti radi i želje za , kako sami rekoste, nastavkom dosadašnje "dobre i korektne saradnje" ističemo sljedeće činjenice:


Niti jedan novinar Radio televizije HIT, u prilozima koji su vlastita proizvodnja, nikada, za osamnaest godina koliko postojimo, ispred naziva, Armija Republike Bosne i Hercegovine ,nije stavio prefiks "takozvana".


Prefiks "takozvana", za svih osamnaest godina našeg postojanja, koristio se samo i isključivo u emisijama "Vijesti", "Tri minuta" i "Objektiv" kada smo emitovali vijesti dobijene posredstvom agencije "SRNA" jer je u agencijskoj vijesti stavljan uglavnom tamo gdje se citirala izjava koja se prenosi. Novinarska praksa je da se citati ne mogu i ne smiju mijenjati.


To su činjenice.


Zato mislimo da bi vašu zamjerku trebali uputiti na drugu adresu i da bi se i vi i vaše stranke (kao i stranke ostala dva naroda), trebali fokusirati na stvaranje ambijenta u kome agencije ne bi stavljale prefikse , ali i zamjenice, koji vrijeđaju (četnik, agresor, manji entitet...), ambijenta u kome bi tolerancija, suživot, pravo na drugo i drugačije, bili istinski sastavni dio života koji živimo na jednom prostoru.


Uređivačkom politikom koju smo njegovali od početka mi smo pokušavali doprinijeti stvaranju naprijed rečenih vrijednosti. To ćemo nastaviti da radimo, svjesni da je Bosna i Hercegovine i Brčko distrikt kao njen sastavni dio, ni srpska, ni bošnjačka ni hrvatska već – i srpsaka i bošnjačka i hrvatska.


Želimo da vjerujemo da je datum slanja vašeg saopštenja, 7. septembar, slučajno kao i vaša reakcija tek nakon osamnaest godina .

 

S poštovanjem i željom za nastavak saradnje zarad zajedničkog dobra,

 

Informativna redakcija RTV HIT

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com