Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Svečano otvoren Edukativni i sabirni centar ZZ Brka

zzz bDanas je upriličeno svečano otvaranje Edukativnog i sabirnog centra Zemljoradničke zadruge Brka. Izgrađen je u okviru projekta "Poboljšanje kvaliteta i povećanje kvantiteta mlijeka u Brčkom" podržan od strane Češke razvojne agencije.

 

 

U okviru projekta izvršena je isporuka i opremanje sabirnog centra i laboratorije, te edukativne aktivnosti koje za cilj imaju izgradnju kapaciteta ZZ Brka. Nosilac eduaktivnih radionica je kompanija GEOtest iz Češke u saradnji sa stručnjacima sa Mendelovog univerziteta iz Brna te stručnjacima iz Bosne i Hercegovine.

 

"Projekat u Brčkom je jedan od mnogih koji mi finansiramo svake godine. Godišnje stanemo iza 30 projekta ali ovaj je jedan od najbitnijih. Cilj nam je da pomognemo ljudima ovdje u Brčko distriktu" rekao je Jakub Skalnik, ambasador Republike Češke u BiH.

 

"Mi ćemo također doprinijeti svojim znanjem i doprinosima da se postigne što veći izvoz mlijeka u Evropsku uniju tako da naši proizvođači budu konkurentni proizvođačima EU. To možemo postići kroz podsticajne mjere" rekao je Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.

 

U okviru svečanosti predstavljeni su rezultati projekta ali i druge aktivnosti koje ZZ Brka preduzima uz pomoć Inostrane razvojne saradnje Republike Češke.

 

"Trenutno imamo oko 37 otkupnih stanica u BiH. Bitno nam je proširenje i podsticanje povećanja proizvodnje. Otkupimo oko 13.000 litara mlijeka dnevno a cilj nam je da to bude do 18.000 litara dnevno. To je dugoročni plan te smo odlučili da podižemo i zadružne štale. Tako bismo imali proizvodnju na jednom mjestu te smanjili transportne troškove. Proizvođačima bismo kroz zadrugu također smanjili troškove a istovremeno postigli kvalitet koji od nas traži Evropska unija" kaže Adis Rahman, projekt-menadžer u ZZ Brka.

 

"Nama kooperantima mnogo znači ovaj centar jer garantuje otkup mlijeka a također i otkupne cijene. Sada imamo brže skladištenje mlijeka čime se automatski postiže i bolji kvalitet" rekao je Mersed Hanušić, poljoprivredni proizvođač.

 

Ukupna vrijednost projekta koje ZZ Brka realizuje je 1,4 miliona maraka. Zadruga je kroz projekat dobila savremenu cisternu za transport mlijeka, 31 laktofriz te laboratoriju za kontrolu mlijeka. Prostor je također adaptiran i za otkup mlijeka, dio je usmjeren na preradu mlijeka a dio za edukativni centar.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com