Menu

Brčko: Obilježena 75. godišnjica formiranja 16. muslimanske udarne brigade Istaknuto

16-CopyU organizaciji Saveza udruženja boraca NOR-a obilježena je 75. godišnjica formiranja 16. muslimanske narodnooslobodilačke udarne brigade. Događaj je upriličen kod spomenika u Bukviku gdje je i oformljena ova jedinica.

 

 

U Bukviku kod Brčkog započeo je ratni put jedne od najznačajnijih i najslavnijih jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije sa širih prostora Bosne i Hercegovine.

 

"Narodnooslobodilački pokret je uvidio da se moraju poduzeti neke mjere da se zaštiti muslimanski živalj i da se svi vojno sposobni uključe u borbi protiv fašizma kako bi spriječili odvođenje našeg naroda i uništenja. U to vrijeme je bila veoma teška situacija na ovom području. Brčko je bio osinjak" rekao je Šerif Karahasanović, učesnik NOR-a.

 

21. septembra 1943. godine pred masom okupljenog naroda, uz cvijeće i zastave proglašena je nova partizanska jedinica, Muslimanska brigada. Postrojena su prva dva bataljona. Čitanjem naredbe Štaba Prvog bosanskog korpusa Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije formirana je 3. bosanska muslimanska brigada koja će u okviru šire reorganizacije jedinica biti preimenovana u 16. muslimansku narodnooslobodilačku brigadu. Zbog svojih vojničkih uspjeha ona je i ponijela i počasni naziv udarna.

 

"Ja sam bio u omladinskoj četi. Moja četa je djelovala oko Tuzle kada smo saznali o formiranju 16. muslimanske brigade. Kada smo čuli za to bili smo presretni. Što se tiče brigade ona nije muslimanska iako je nosila takvo ime. Brigada je bila svih nas sa teritorije Jugoslavije" rekao je Pašan Mehmedinović, učesnik NOR-a.

 

Formiranjem 16. muslimanske udarne brigade možemo reći i da su udareni i temelji bratstva i jedinstva.

 

"Mi danas obilježavamo dan formiranja 16. muslimanske brigade da bi ukazali mladima da su svi učesnici Drugog svjetskog rata u svojoj borbi protiv fašizma djelovali ispravno. Borili su se za slobodu naroda protiv njemačkog okupatora i domaćih izdajnika. Mladi bi trebali da se ugledaju na istinske heroje" rekao je Janko Vuković, predsjednik SUBNOR-a Brčko distrikta BiH.

 

Istaknućemo i da je to bila elitna jedinica Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije koja je učestvovala u borbama po čitavoj Bosni i Hercegovini. Partizani iz 16. muslimanske udarne brigade Istočnobosanske divizije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije 5. aprila 1945. godine su prvi ušli u Sarajevo nakon višesatnih borbi za osvajanje posljednjeg neprijateljskog uporišta u zgradi Vijećnice.

 

http://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com