Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

JP "Komunalno Brčko": U azilu obilježen Međunarodni dan zaštite životinja Istaknuto

Azil14Sektor za zbrinjavanje napuštenih životinja, koji djeluje pri Radnoj jedinica Čistoća, danas je, kao i svake godine od osnivanja, obilježio Međunarodni dan zaštite životinja.

 

 

Međutim, za razliku od prethodnih godina, kada smo ovaj dan obilježavali sa građanima na Trgu mladih, ovaj put smo odlučili da Međunarodni dan zaštite životnja 4. oktobar obilježimo sa mališanima u azilu za napuštene pse. Naši gosti bili su polaznici Školigrice iz Brčkog.

 

"Ove godine odlučili smo da promijenimo pristup načinu obilježavanja ovog, za nas i sve ljubitelje pasa, značajnog datuma. S obzirom da se sve dobre navike, pozitivna komunikacija i odnos prema životinjama stvaraju od malih nogu, htjeli smo upravo našim najmlađim sugrađanima da pokažemo gdje žive psi koje je neko napustio ili se nije mogao brinuti o njima iz različitih razloga, te da ukoliko imaju ljubimca shvate da je to drugo živo biće koje ima osnovne životne potrebe i osjećanja, a koje zauzvrat može da pruži neizmjernu ljubav i prijateljstvo," kaže Željka Tomić, šef Sektora za zbrinjavanje napuštenih životinja.

 

"Koliko je ovo bila dobra odluka, da posjetimo azil, najviše govori dječije oduševljenje i rečenica ovo je bio najbolji dan ikad," kažu u Školigrici.

 

Zaposlenici Sektora su mališanima održali kratku edukaciju o psima, obišli sa njima boksove i ispričali im o svakom psu kojeg su vidjeli ponešto, zatim pokazali su im poligon i način dresure pasa, a dječaci i djevojčice su imali priliku i da prošetaju psa na povocu.

 

"Za naše male goste pripremili smo i prigodne poklone, bojanke, postere sa slikama i nazivima 100 rasa pasa i osvježenje, a u susret su nam izašli iz preduzeća "Krajinović" koji su do azila i nazad besplatno prevezli 30 dječaka i djevojčica zajedno sa njihovim vaspitačicama, na čemu im se zahvaljujemo," kaže Željka.

 

U azilu za pse u naselju Brod, u bivšoj bazi McGovern, trenutno je smješteno oko 100 odraslih pasa i oko 60 štenaca. Proteklih mjesec dana zaposlenici Sektora za zbrinjavanje napuštenih životnja su uklonili više desetina pasa sa ulica grada, što nije činjeno pune dvije godine. Sada su ponovo stvoreni uslovi da azil nesmetano funkcioniše.

 

"Pozivamo sve naše sugrađane i ljubitelje pasa da azil posjete svakog radnog dana od 09:00 – 15:00 h, ili da dođu utorkom i petkom od 10:00-11:00 h, kada je termin određen samo za udomljavanje. Ovom činu prisustvuju i veterinari Javne veterinarske stanice u Brčkom, koji svakom novom vlasniku daju i korisne informacije kako da se brine o svom novom ljubimcu. Sa druge strane, pozivamo i vlasnike pasa da brinu o svom ljubimcu i da brinu o njegovom potomstvu, s obzirom da je najveći broj pasa koji se nađe na ulici produkt neodgovornog vlasništva i nedovoljne brige o životinji", saopšteno je iz JP "Komunalno Brčko".

 

Azil01Azil12Azil13Azil14

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com