Menu

Dječija nedjelja u Brčkom Istaknuto

2018-10-04-Gradonacelnik raznim aktivnostima obiljezio djecju nedjelju-2Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je zajedno sa djecom obdaništa „Naša djeca", povodom Međunarodne nedjelje djeteta, pustio balone sa željama i porukama mališana. Ovu aktivnost, kao i radionicu o pravima djeteta te podjelu diploma i slatkiša organizovalo je Udruženje „Beba više".

 

 

Gradonačelnik je ranije u Gradskoj vijećnici organizovao prijem za djecu iz brčanskih osnovnih škola i vrtića, čime je nastavljena tradicija da gradonačelnik u toku nedjelje koja je posvećena djeci na ovaj način ukaže na značaj prava djeteta.

 

„Prava djeteta su garantovana konvencijom Ujedinjenih naroda, a djeca i njihove potrebe su cilj svih naših aktivnosti, kada je u pitanju lokalna vlast. Djeca su postavljala pitanja koja su već dugo vremena aktuelna u Brčko distriktu BiH i nije bilo nerealnih želja", istakao je gradonačelnik Milić.

 

On je dodao da se njihove želje tiču bezbrižnog djetinjstva i odrastanja, prostora za igru, ali da ih je zanimalo i uređenje okoline, izmještanje gradske deponije, ekologija, kino.

 

„Sva ova pitanja i jesu na dnevnom redu ali dobijaju još više na značaju kada ih postave i aktueliziraju djeca. Mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da te probleme rješavamo što je prije moguće", dodao je Milić.

 

Mahir Martinović, učenik Pete osnovne škole, rekao je u razgovoru s gradonačelnikom da bi kada poraste želio da obavlja upravo ovu funkciju.

 

„Znači mi puno što sam bio danas u posjeti Gradskoj vijećnici. Volio bih kad porastem da budem gradonačelnik", rekao je Mahir.

 

Dunja Gatarević, učenica Prve osnovne škole, rekla je da joj je danas bilo lijepo u posjeti gradonačelniku te da bi voljela da na Ilićki bude čistiji zrak, bez neprijatnog mirisa sa deponije.

 

Mara Matkić, šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, istakla je da se u brčanskim školama tokom ove sedmice u velikoj mjeri govori o ljudskim i pravima djeteta ističući da su škole otvorene za saradnju s lokalnom zajednicom po bilo kojoj osnovi, te da je na taj način protekla i ova nedjelja.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com