Menu

Ernad Osmić iz Brčkog osvojio treće mjesto za najbolju priču ovogodišnjeg konkursa Oslobođenja Istaknuto

ernad4Žiri u sastavu Kristina Ljevak (predsjednica), te Marko Tomaš i Dario Bevanda (članovi) je, nakon prošlosedmičnog užeg izbora od deset priča, donio odluku o tri prvonagrađene priče u okviru ovogodišnjeg Konkursa Oslobođenja za kratku priču. Podsjećamo, na naš konkurs je ove godine pristiglo pedesetak priča iz cijele Bosne i Hercegovine, a tri najbolje priče biće nagrađene sa 1.500, 1.000 i 500 KM. Žiri je tako donio sljedeće odluke:

 

 

Za najbolju priču ovogodišnjeg Konkursa Oslobođenja proglašena je priča "Daleko je Kazablanka", pristigla pod šifrom Peggy Florence. Otvaranjem koverte sa rješenjem šifre utvrđeno je da je autorica prvonagrađene priče Emina Elezović.

 

"Da je Boris Vian još uvijek među živima i da je mlada autorica ili autor koja/i piše u 21. stoljeću, sigurno bi pisao/la kao Peggy Florence, odnosno osoba koja se nalazi iza šifre kojom je potpisana priča pod nazivom 'Daleko je Kazablanka', dobitnica prve nagrade ovogodišnjeg konkursa Oslobođenja za kratku priču. I kad je čitamo kao opis jutra sa crnim rupama i osjećajem besmisla i kao oniričan prikaz jednog tjeskobnog svijeta, ona donosi osjećaj ugode zbog spoznaje da se među nama nalazi autorica ili autor koja/i pravi važan iskorak od dominantnog koncepta pripovijedanja na našim jezicima. Zadatak nam jeste da vratimo kratkoj proznoj formi 'život' u dnevnoj štampi, ali imamo i obavezu da prvi/e prepoznamo ozbiljno autorstvo u nastanku. U ovom slučaju o takvom je riječ", saopštio je svoje obrazloženje žiri.

 

Za drugonagrađenu priču Konkursa Oslobođenja, prema odluci žirija, proglašena je priča "Sezonske radnice", koja je pristigla pod šifrom Flaubertova papiga 2. Uvidom u rješenje šifre utvrđeno je da je autorica ove priče Enesa Mahmić.

 

"Magijski realizam bez magije, 'Sezonske radnice', atmosferična je, jezgrovita i zaokružena priča, u kojoj je bez sentimentaliziranja prikazan okrutan i začudan svijet sezonskih radnica na jadranskom primorju. Pozicija žene u patrijarhalnim društvima u različitim epohama i društvenim uređenjima podrazumijeva jednake nevolje, u ovisnosti o klasnoj pripadnosti veće ili manje. Žena će, onda kad je potrebno, jer je tako naučila i misli da je to njena obaveza, prekoračiti lične limite da bi obezbijedila elementarno za egzistenciju vlastite porodice. Cijena za to je često previsoka, a uloženi trud rijetko prepoznat. 'Sezonske radnice', odnosno osoba koja ih potpisuje, uz vješto pripovijedanje donosi nam važnu priču o poziciji žena u našem društvu u kojoj kvalitet autorskog pristupa ne ostaje u sjeni društvenog angažmana", istakao je žiri.

 

Trećenagrađena priča našeg konkursa za 2018. godinu pod naslovom "Duhovi" stigla je pod šifrom Halal izborni listić. Uvidom u rješenje šifre saznali smo da je autor ove priče Ernad Osmić.

 

"Priča 'Duhovi', kako je obrazložio žiri, već prvom rečenicom grabi pažnju čitatelja i čitateljica i drži je do samog kraja. U njoj staro seosko mezarje postaje poprište priče o krhkosti nacionalnih i vjerskih identiteta rastrzanih između Bosne i Hercegovine i Amerike, sela i grada, starije i mlađe generacije, te svjetova mrtvih i živih. Među pričama pristiglim na ovogodišnji konkurs, 'Duhovi' se izdvajaju izbrušenim pripovjedačkim zanatom koji odlikuju osjećaj za jezik, poetične poredbe, solidne karakterizacije likova, vješto vođenje situacije i nenametljiv humor".

 

Ime dobitnika/ce četvrte nagrade Konkursa Oslobođenja za kratku priču, o kojoj odlučuju čitaoci, bit će poznato u ponedjeljak, 5. novembra. Svi čitaoci će danas od 18 sati na web platformama Oslobođenja, do nedjelje u ponoć, moći glasati za najbolju kratku priču po izboru čitalaca.

 

https://www.oslobodjenje.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com