Menu

SIPA istražuje navodne malverzacije prilikom zapošljavanja u Centralnoj banci BiH Istaknuto

c bankDržavna agencija za strage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) provodi istragu o navodnim malverzacijama prilikom zapošljavanja u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za Klix.ba.

 


"Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu postupaju po zaprimljenoj krivičnoj prijavi koja se odnosi na navodne nezakonitosti u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine prilikom provođenja konkursne procedure po javnom oglasu za poziciju rukovodilac odjeljenja za sisteme bezbjednosti", rečeno je iz SIPA-e.

 

Kako nam je objašnjeno, po okončanju mjera i radnji iz nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu, policijski službenici će sačiniti odgovarajući izvještaj i isti na ocjenu dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

 

Nezvanično, prijavu je podnio jedan od uposlenika Centralne banke BiH.

 

SIPA je i u prethodnim godinama imala posla u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

 

Godine 2015. Državna agencija za istrage i zaštitu podnijela je krivične prijave protiv 32 uposlenika Centralne banke BiH. Slučaj je to radnika Nedžada Bajraktarevića koji je godinu dana kasnije osuđen na 10 godina zatvora uz obavezu vraćanja ukradenog novca Centralnoj banci u iznosu od 600.000 KM.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com