Menu

Princ iz Eleja 550x50

728x90 2

Amar Čamo i njegov fićo od 50 KM vratili se kući: Nije ovo kraj, nego početak avanture Istaknuto

ficFićacrew ekipa se nakon zanimljive avanture koju Klix.ba prati od samog početka konačno skrasila u BIH i nakon vožnje prekrasnim bh. predjelima odlučila na kratki odmor od putovanja.

 


Fićo se vratio kući, u Goražde, na "rehabilitaciju" i popravku, a njenog vlasnika Amara Čamu već krajem sedmice očekuju poslovi u Melburnu u Australiji, gdje živi i radi.

 

Da sve ne bi bilo uobičajno, već svojstveno Fićacrow ekipi, u goraždanskom Centru za kulturu za prijatelje i publiku priredili su zanimljivu prezentaciju putovanja u ovoj godini. Sve posjetioce na ulazu u Centar kulturu gdje je priređena prezentacija dočekala je Zastava 750, automobil koji jedan od zaštitnih simbola bivše države, a potom i neobičan susret sa mladim avanturistom Amarom Čamom. Veza Amara i Fiće traje godinama, baš kao i neobična ekspedicija u koju su se zajedno upustili prije četiri godine.

 

Nezaboravne avanture

 

"Fiću su kupili moji roditelj, mama je vidjela i nisu mu mogli odoljeti. Našli smo ga negdje na selu, bila je u strašnom stanju, ali neću reći koliko je koštala. Danas bi možda vrijedila nekih 50-tak maraka, tehnički je u katastrofalnom stanju, čak nema ni kočnica, ali to ćemo popraviti. Ona ima onu drugu, posebnu vrijednost jer smo s njom doživjeli nezaboravne trenutke. Prvo putovanje bilo je sa Nezirom i Kenanom, pa je bila moja prijateljica iz Australije Adele, pa su bili Hektor i Merita, pa prijatelj Pantelis, pa onda Lejla. Ja živim u Melburnu, a ovdje dolazim na odmor i mi smo se jednostavno potrudili da nam bude lijepo, jer možete imati vrijeme i pare, ali ako se ne potrudite da nešto napravite, onda to sve možda ništa ne znači. Prvi put sam sa fićom otišao na more, na Korčulu. Taj poseban osjećaj koji sam tada doživio, pa i reakcije ljudi koji su me sreli, koji su bili oduševljeni i iznenađeni zapravo su i glavni razlog što sam nastavio putovanje", ispričao je Amar.

 

Sa puno šarma, jednostavnosti i skromnosti Amar je velikom broju posjetilaca u sjajnoj atmosferi ispričao zanimljivu priču o avanturi sa fićom zelene boje. Jer gdje god bi se pojavio fićo je izazivao veliko interesovanje. A prešli su nekoliko hiljada kilometara upoznavši područje bivše Jugoslavije, ali i Tursku, Bugarsku, Albaniju, Austriju, Grčku, Tunis, Španiju (Andaluziju i Kataloniju), Gibraltar, Maroko, Francusku, Švicarsku, Lihtenštajn, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku.

 

Novi početak

 

"Pa tako smo jednostavno postali stanovnici svijeta, doživjeli smo brojne avanture, upoznali mnoštvo prijatelja, spavali na svim mogućim i nemogućim mjestima. Zanimljivo je da gdje god smo bili, kad smo razgovarali sa ljudima, svi žele da odu iz tih mjesta, negdje bi putovali u druge zemlje. Razmišljali smo o tome kako su to prelijepa mjesta i shvatili da je na svakom od tih mjesta lijepo živjeti. Baš kao i ovdje, kad smo se vratili kući, pa smo malo vozili po našim krajevima i vidjeli toliko lijepih krajeva koje vrijedi promovisati. Naše putovanje je završeno. Mi smo se trudili da tamo gdje putujemo, ispričamo priču i o kulturi te zemlje, o ljudima, da to pokažemo. I nije ovo kraj, ovo je tek početak", poručio je Amar Čamo.

 

 

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com