Menu

U RS zabranjen uvoz sardina "Sara" zbog povećanog sadržaja arsena Istaknuto

konzerva hranaInspekcija za hranu RS zabranila je uvoz 11.271 konzerve sardina u biljnom ulju "Sara" težine 150 grama, zbog povećanog sadržaja arsena.

 


Iz Inspektorata Republike Srpske saopšteno je da su konzerve porijeklom iz Indonezije, a upotrebljive su do 27. jula 2023. godine.

 

"Prilikom pregleda pošiljki hrane iz uvoza, nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje navedene pošiljke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja sadržaja teških metala i histamina. Na osnovu rezultata analize koju je izvršio Veterinarski institut 'Dr Vaso Butozan' utvrđen je povećan sadržaj arsena, na osnovu čega je ocijenjeno da pošiljka ne zadovoljava parametre propisane Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani", navedeno je u saopštenju.

 

Iz Inspektorata dodaju da je uvoznik zatražio superanalizu koja je izvršena u Institutu za javno zdravstvo RS, a koja je potvrdila rezultate prve analize.

 

"Utvrđeno je prisustvo arsena u količini od 3,24 mikrograma po kilogramu, dok je referentna vrijednost tri mikrograma po kilogramu", preciziraju iz Inspektorata.

 

Sporna pošiljka uništena je pod nadzorom inspekcije.

 

/agencije/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com