Menu

Sutra u Brčkom počinje "2. Biznis forum" Istaknuto

bf2Drugi Biznis forum Brčko distrikta BiH bit će otvoren sutra /6. novembra/ i trajat će tri dana, a prema odluci organizacionog odbora, tema foruma je „Stanovništvo u funkciji privrednog razvoja", najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

 

 

Biznis forum bit će organizovan u tri panela i to:

 

panel – Poslovni ambijent, investicije, inovacije, kooperacija i preduzetništvo;
panel – Stanovništvo, demografske megapromjene i razvoj društva;
panel – Tržište rada, obrazovanje i uticaj na privredni razvoj.

 

Damir Bulčević, direktor Biznis foruma, naglasio je da je glavni cilj foruma, koji je svojevrstan spoj Vlade Brčko distrikta BiH te akademske i privredne zajednice, da ukaže na problem s kojim se suočava kako Brčko, tako i cijela BiH, a to su velike migracije stanovništva.

 

Kada je riječ o rezultatima foruma koji je organizovan prošle godine, Bulčević je istakao da su zaključci koji su doneseni proslijeđeni svim odjeljenjima u brčanskoj Vladi i naglasio da su neki već inkorporirani u određena zakonska rješenja.

 

„S druge strane, ovaj Biznis forum je imao za cilj da prikaže Brčko distrikt kao zajednicu koja želi privući investitore. Jedan od rezultata je najava industrijske zone Kajseri iz Turske za izgradnju Ekspo centra u Brčkom i vjerujemo da će do kraja godine biti zvanično potpisan ugovor", zaključio je Bulčević i najavio još jednu veliku investiciju u Brčkom o kojoj će biti više riječi na samom forumu, a za koju je već upućena poslovna inicijativa.

 

da3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Srđan Lalić, dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom, rekao je da će se Ekonomski fakultet predstaviti kroz treći panel koji se odnosi na tržište rada i visoko obrazovanje i njihov uticaj na privredni razvoj kroz novi studijski program poslovna informatika. „Ovaj studijski program bit će strukovnog karaktera.

 

"Naš cilj će biti da studenti, uz visok nivo obrazovanja, brže dođu do diplome i pripreme se za tržište rada nego što je to slučaj s naučnim studijskim programom koji traje duži period", zaključio je Lalić.

 

Sutra, svečanim prijemom, kod gradonačelnika Distrikta, zvanično će započeti drugi «Medjunarodni biznis forum Brčko 2018».

 

Centralna tema drugog Biznis forum je stanovništvo kao faktor jačanja i razvoja privrednog ambijenta ne samo u Distriktu već i u cijeloj BiH.

 

«Cilj je da kroz tri panel sesije i preporuke eksperata iz gotovo svih dijelova Evrope, dođemo u situaciju da jačanjem ekomomije stvorimo situaciju da poslodavac, ali i radnik, budu zadovoljni», rekao je direktor «Foruma» Damir Bulčević.

 

Na ovogodišnjem Biznis forumu" očekuje se više od 1000 eksperata iz BiH svih zemalja regiona, ali i Austrije, Mađarske, Njemačke, Francuske, Turske, Norveše i Rusije.

 

bf2

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com