Menu

Brčko: Fond zdravstvenog osiguranja sa 150. 000 KM godišnje pomaže vantjelesnu oplodnju Istaknuto

vjestacka-oplodnjaFond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta u ovoj godini sa 150.000 KM podupire vantjelesnu oplodnju za žene iz Brčko Distrikta i po tome prednjači u odnosu na ostatak BiH.

 

 

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko Distrikta iz svojih sredstva za ovu godinu je planirao 150.000 KM za pokušaje vantjelesne oplodnje na način da se za prvi pokušaj dobiva 5.000 KM, a za drugi i treći pokušaj po 3,5 hiljada KM. Sem opštih i posebnih uslova, za ova sredstva mogu aplicirati samo one ženske osobe koje su pomoć dobijale putem Fonda.

 

Tijana Stjepanović, šef Službe za pravne i opšte poslove u brčanskom Fondu kazala je da je tokom ove godine 167 žena prošlo opšte procedure i dobilo pomoć.

 

Vlada Brčko Distrikta je ove godine 22. oktobra donijela odluku za finansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje u iznosu od 3,5 hiljade KM.

 

Željko Lazarević, predsjednik Udruženja građana „Beba više" Brčko kazao je da Uruženje trenutno broji oko 60 članova, a da su od 2013. godine do sada sredstvima Fonda uspjeli putem vještačke oplodnje pomoći rađanja osam beba. Lazarević je naročito podvukao značaj uključivanje Vlade u pomoć kod trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje.

 

„Plan Fonda za narednu godinu po pitanju finasijske podrške vantjelesne oplodnje je isti kao i za ovu godinu, a u proteklim godinama još se nije desilo da je neki zahtjev odbijen zato što nije bilo sredstava", pojasnila je još Stjepanović.

 

http://radiobrcko.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com