Menu

Od „Ženske ćuprije" do mosta na Klancu čišćenje korita Brke i postavljanje betonskih ploča Istaknuto

061118-brka-1Nakon prijeratnog završetka regulacije toka rijeke Brke u dužini od 1,5 km uzvodno od ušća u Savu, ovaj posao je nastavljen regulacijom novih 710 metara korita Brke u gradskoj zoni.

 

 

Ljiljana Zenunović, šefica Vladinog Pododjela za šumarstvo i vodoprivredu je za "Radio Brčko" kazala da je iz IPP-a fondova EU za posao regulacije dijelova korita rijeke Brke, nakon velikih poplava iz 2014. godine, obezbijeđeno oko 2,1 miliona KM, za ovu fazu poslova, a radovi su započeli 19. oktobra.

 

Cilj projekta je povećanje stepena zaštite od poplava okolnog područja, kako ljudi tako i prirodnih dobara.

 

Zatvaranje finansijske konstrukcije za regulaciju ovog dijela korita rijeke Brke omogućeno je iz IPA sredstava EU, a čitavu proceduru je provodila Delegacija EU u BiH u Sarajevu.

 

Radovi se provode na potezu od „Ženske ćuprije" do mosta na Klancu, a podrazumijevaju geomehaničko čišćenje korita za postavljanje betonskih ploča, što će sem uređenijeg korita imati i pozitivne eko – efekte na okoliš.

 

Rok za izvođenje radova je godinu dana.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com