Menu

Jakov Amidžić, direktor Festivala: OPET SE IMAMO ČIME POHVALITI Istaknuto

Jakov Amidjic932Ove godine Susreti pozorišta / kazališta Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu BiH održavaju se 35. put. Dakle, ove godine obilježavamo mali jubilej. Kada je davne 1974. pokrenut ovaj, tada najveći republički kazališni festival, mnogi su se u Sarajevu i u drugim velikim gradovima Bosne i Hercegovine čudili – otkud takav festival u tako malom gradu! Još više su se čudili kada smo ga uspješno obnovili 2002. godine. Nije bilo lako obnoviti Susrete u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine i mi smo tada naišli na otpore od strane nekih teatara i pojedinaca. No, sve to je prebrođeno, Festival ide dalje unatoč svim svojim problemima. Vraćen je ovom festivalu prijeratni respekt. Ja sam u cjelini zadovoljan radom iza sebe, radom svih koji sudjeluju u organizaciji ovog velikog festivala, ovog blagdana teatra u Brčko distriktu i cijeloj Bosni i Hercegovini. Brčko distrikt Bosne i Hercegovine je ponosan zbog toga.

 

 

Godine 2008. naš festival prerasta u regionalni. I toj pojavi su se čudili u cijelom Regionu. Bilo je to neminovno. U to vrijeme, kad je u svijetu započela kriza, došlo je i do velike krize bosanskohercegovačkog teatra. Iz ponude se nije mogao izabrati dovoljan broj kvalitetnih predstava. Nije to više mogao biti kvalitetan festival kao prije da je zadržao staru koncepciju. Malo je bilo predstava koje su zadovoljile naš osnovni kriterij a taj je da je riječ o predstavama na jednom od tri konstitutivna jezika u Bosni i Hercegovini. Očito su kazališta u Bosni i Hercegovini u krizi, no u krizi je i cijela kultura u našoj zemlji. Srećom tako nije u drugim zemljama Regiona gdje je ta kriza manje došla do izražaja. Najbolje predstave iz Regiona su znatno poboljšale kvalitetu ovog festivala i učinile da on i dalje bude respektabilan ne samo u Bosni i Hercegovini.

 

Ove godine je i na tom polju došlo do promjene. Čak pet od osam predstava ovogodišnjeg Festivala su praizvedbe djela bosanskohercegovačkih autora! Najviše do sada. Ovaj put će se Stručni žiri Festivala naći pred teškim zadatkom da izabere najbolji dramski tekst na tom polju.

 

Ove godine, kada se naš festival održava po 35. put, a Selektor Festivala je iskusni kazališni djelatnik, Željko Mitrović, glumac i predavač na Dramskoj akademiji u Banjaluci. Mi iz organizacije Festivala se nikad nismo miješali u izbor selektora Festivala pa nismo ni u ove godine. Ja sam zadovoljan Selektorovim izborom. Ove godine ćemo od osam predstava vidjeti čak četiri predstave iz Regiona, tri iz Srbije i jednu iz Hrvatske. Selektor je tako predložio i mi smo to prihvatili.

 

Ove godine nas očekuje bogat prateći program, čak bogatiji nego prethodnih godina s niz promocija knjiga i časopisa i susretima s uglednim kazališnim djelatnicima. Također su tu i dječje predstave za škole u Distriktu.

 

Opet se imamo čime pohvaliti!

 

Neka Susreti počnu na vaše i naše zadovoljstvo!

 

Jakov Amidžić

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com