Menu

baner for web jpg

Večeras u Brčkom predstava "Kad bi Sombor bio Holivud" Istaknuto

kad-bi-sombor-bio-holivud-predstava-jpg 660x330U okviru 35. Susreta pozorišta Brčko distrikta BiH večeras u brčanskom Domu kulture sa početkom u 19:30 sati odigrati će se predstava "Kad bi Sombor bio Holivud" Narodnog pozorišta Sombor, Srbija u režiji Kokana Mladenovića i isnpirisana tekstom Radoslava Mladenovića.

 

 

Somborski štampar i sineista Ernest Bošnjak (1876-1963) smatra se pionirom jugoslovenske kinematorgrafije. Još 1906. godine, prvi je upotrebio tzv. švenk, odnosno počeo da koristi kameru u pokretu. Bošnjakova ideja da od Sombora napravi „fabriku snova”, odnosno da u Somboru oformi nešto što je kasnije postao Holivud, biva zaustavljena Velikim ratom, ali i malograđanskim odnosom sredine i vlasti prema svakoj ideji koja je nova. Ova bajkovita predstava inscenirana je u tradiciji nemog filma, gde su pokret i muzika osnovna sredstva kojima se publici priča priča.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com