Menu

baner for web jpg

Brčanska Vijećnica u nedjelju u narandžastoj svjetlosti: Dan borbe protiv nasilja nad ženama Istaknuto

2018-11-23-Gradska vijecnicaOdlukom Ujedinjenih naroda 25. dan u mjesecu novembru odabran je kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na tri sestre Maribal, protivnice diktature u Dominikanskoj Republici, koje je režim pobio na ovaj dan 1960. godine.

 

 

S ciljem podizanja svijesti u vezi s ovim problemom, u svijetu se organizuje kampanja – „16 dana aktivizma". Kampanja počinje 25. novembra i traje do Međunarodnog dana ljudskih prava (10. decembar). Na ovaj se način želi naglasiti da uklanjanje svakog oblika nasilja nad ženama predstavlja osnovno pitanje zaštite ljudskih prava.

 

Zvanična boja ove kampanje je narandžasta. Milioni ljudi širom svijeta ujedinjuju se pod narandžastom zastavom, koja simbolizira svjetliju budućnost svijeta u kojem nema nasilja nad ženama i djevojčicama. U znak promjena, narandžasto svjetlo osvijetlit će čuvene znamenitosti. Vlade, slavne osobe, mediji, organizacije civilnog društva i Ujedinjeni narodi učestvuju u nizu organizovanih aktivnosti.

 

U kampanju se uključio i Kabinet gradonačelnika Brčko distrikta BiH, u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH i ICITAP-om, stoga će u noći 25. na 26. novembar Vijećnica u Brčkom biti osvijetljena narandžastom reflektirajućom svjetlošću.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com