Menu

baner for web jpg

Narandžasti UN Women autobus stiže i u Brčko Istaknuto

bus7Svake godine širom svijeta, od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, provodi se kampanja '16 dana aktivizma u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja', koja za cilj ima podizanje svijesti javnosti o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama. Ove godine, UN Woman BiH, kao dio globalne akcije, provodi kampanju "Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama" u osam bh. gradova, uključujući i Banjaluku.

 

 

S ciljem animiranja javnosti, kampanja je osmišljena tako da Narandžasti UN Women autobus nudi besplatnu lokalnu vožnju, tokom koje građani i građanke imaju priliku u direktnom razgovoru sa predstavnicima policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija, saznati više o vrstama nasilja, načinima sprečavanja nasilja i zaštiti onih koji su preživjeli nasilje.

 

Autobus je danas stigao i u Banjaluku.

 

David Saunders, predstavnik UN Women BiH, rekao je da je važno informisati javnost o ovoj temi i raditi na prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

"Pola žena koje uđu u ovaj autobus su u nekom periodu doživjele neku vrstu nasilja, a veliki dio muškaraca i dječaka koji uđu u autobus bili su nasilni nad svojim ženama, majkama, djevojkama ili kćerkama", rekao je Saunders.

 

Dva dana, 29. i 30.11., autobus će voziti u Banjaluci. Prvi dan voziće na relaciji Mađir –Ortopedija – Nova bolnica od 7:30 do 11.45 sati, i na relaciji Centar (Vodovod) – Vrbanja – Zeleni vir od 13 do 15.30 h.

 

Naredni dan, 30.11., autobus će voziti kombinovano, na relacijama Autobusna stanica – Podgora i Centar (Vidovdanska) – Zalužani, od 7.30 do 14.30 h.

 

Nakon Banjaluke, autobus putuje u Brčko, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Mostar i Sarajevo.

/buka/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com