Menu

Distrikt dobiva jedinstvenu bazu podataka o učenicima koji napuštaju škole Istaknuto

skola-642x336U okviru projekta EU "Bright4all – Osnovno pravo na obrazovanje za svu djecu u BiH" kojeg provode nevladine organizacije "Save the children", Omladinski centar "Vermont" Brčko i Udruženje "Žene s Une" iz Bihaća, Distrikt bi do naredne godine trebao dobiti jedinstvenu bazu podataka o učenicima koji napuštaju ili uopće ne pohađaju osnovno i srednje obrazovanje.

 

 

Udruženje DEMOS iz Brčkog osigurat će bazu najkasnije za devet mjeseci, a u suradnji s Odjelom za obrazovanje, Centrom za socijalni rad, Centrom za mentalno zdravlje i Policijom Distrikta.

 

Prema riječima Božidara Jovića, predsjednika ovog udruženja, u Brčkom na osnovu provedog istraživanja nosilaca projekta "Bright4all" pet posto djece ne ide ili je napustilo osnovnu školu, dok je ta stopa u srednjoškolskim centrima daleko veća. Najranjivija kategorija među tom djecom su romska i djeca iz ruralnih područja, djeca s poteškoćama u razvoju, socijalno ugrožena i djeca iz disfunkcionalnih obitelji.

 

"Škole imaju baze podataka, ali svaka od njih ima svoju bazu podataka. Ne postoji jedinstvena baza gdje bi se svi ti podaci vodili. Plan je da sve institucije koje se bave djecom budu uključene u projekat "Uvežimo se, kako bismo spriječili napuštanje škole". Nama ne znači ništa ako Odjeljenje za obrazovanje ili škole imaju svoju bazu podataka. Bitno je da te podatke mogu podijeliti sa Centrom za socijalni rad, Policijom ili Centrom za mentalno zdravlje", ističe Jović, napominjući da će nakon implementacije projekta biti dostupne dnevne informacije o nekom djetetu, naprimjer o onome koje prosi.

 

Ekesperimentalna baza se očekuje za tri mjeseca, nakon potpisivanja Protokola o razmjeni informacija.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com