Menu

Džaferović se oglasio nakon Dodikove izjave o “samoopredjeljenju RS-a” Istaknuto

sefik dzaferovicDanašnja posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Beogradu i njegov susret s predsjednikom Republike Srbije nije bila ni službena, ni zvanična posjeta uime Predsjedništva BiH, nego isključivo privatni čin, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

 

 

U saopćenju se ističe da stavovi koje je Milorad Dodik iznio na sastanku s predsjednikom Republike Srbije i na konferenciji za novinare, nisu, niti se smiju smatrati zvaničnim stavovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

 

– Zagovaranje „samoopredjeljenja Republike Srpske" i traženje za to podrške od predsjednika Republike Srbije, predstavlja poziv na direktan nastraj na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, Dejtonski mirovni sporazum, a time i mir u regionu.

 

Ugrožavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma se neće dovesti u pitanje BiH, koja je postojala i prije Dejtonskog sporazuma, ali će se sigurno dovesti u pitanje entitet Republika Srpska, koji je nastao u Dejtonu.

 

Nikakvog „samoopredjeljenja" bilo koga u Bosni i Hercegovini ne može biti. Republika Srpska može biti jedino i isključivo multietnički bosanskohercegovački entitet.

 

Sve dok obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH, Milorad Dodik je dužan da poštuje Ustav i zakone BiH, i da zastupa isključivo stavove koji su usaglašeni unutar Predsjedništva BiH – navodi se u saopćenju iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Autor: Fena

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com