Menu

Vlada Distrikta: Savski most u Brčkom se raspada Istaknuto

5 vodostaj brcko 3 2018Vlada Brčko distrikta BiH održala je 62. vanrednu sjednicu na kojoj je primila k znanju Informaciju o stanju mosta preko rijeke Save na graničnom prelazu Brčko (BiH) – Gunja (HR) sa elaboratom o utvrđivanju stanja, procjenom nosivosti i projektom sanacije opreme mosta koju je napravila „IPSA" d.o.o. iz Sarajeva.

 

 

Šef Odjeljenja za javne poslove u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Jašarević rekao je da je u spomenutoj studiji „IPSA" instituta, između ostalog, rečeno da se, imajući u vidu izrazito nepovoljne rezultate provjere na zamor, obustava saobraćaja teških vozila smatra obaveznom i hitnom. Zaključkom koji je danas usvojen zadužuju se nadležna odjeljenja Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Odjeljenje za javne poslove, Inspektorat, Policija Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i JP „ Putevi Brčko" da preduzmu hitne mjere u vezi s odvijanjem saobraćaja na putnim komunikacijama do graničnog prelaza na Savskom mostu i od graničnog prelaza u skladu s nalozima iz elaborata o stanju mosta.

 

Informacija Odjeljenja za javne poslove sa elaboratom bit će dostavljena predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu komunikacija i prometa BiH od kojih se traži hitno postupanje u vezi s ograničavanjem javnog saobraćaja na graničnom prelazu Brčko – Gunja.

 

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine će formirati interresornu komisiju u kojoj su predstavnici Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Direkcije za finansije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Inspektorata, koja će u roku od deset dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog saobraćaja na granici između Gunje u Republici Hrvatskoj i Brčkog kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješavanje problema graničnog prelaza u Brčkom.

 

Podsjećamo da je most pušten u saobraćaj 1894. godine. Izgrađen je za vrijeme Austro-Ugarske, a dva puta je rušen u toku Drugog svjetskog rata i u periodu od 1992. do 1995. godine. Godine 2000. ponovo je pušten u saobraćaj.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com