Menu

Brčko: Pod hitno graditi novi most na Savi Istaknuto

10 vodostaj brcko 3 2018Skupština Brčko distrikta BiH na današnjoj 13. vanrednoj sjednici nakon izlaganja IPSA Instituta Sarajevo o stanju mosta na Savi usvojila je zaključak da se zbog oštećenja na savskom mostu obustavi promet teretnih vozila i da se sanira kako bi se preko njega mogao i dalje odvijati promet automobilima, ali i da se pod hitno pronađe alternativno riješenje i krene u projekat izgradnje novog mosta.

 

 

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da proces gradnje novog mosta podrazumjeva i među državne kontakte i usaglašavanja, što završetak cijelog projekta objektivno stavlja u rok od najmanje 5-6 godina.

 

"Do tada, po hitnom postupku, izanalizirati ćemo mogućnost da se, iznađe način kojim bi se sadašnji željeznički most stavio u funciju i drumskog saobraćaja, odnosno prometa teretnih vozila, kako bi ovdašnja privreda pretpjela što manje gubitke", rekao je Kadrić.

 

Zastupnici bi u nastavku sjednice trebali usvojiti i Prijedlog zaključka u vezi s prihvatanjem konačne lokacije centra za upravljanje otpadom, a na osnovu studije koju je predložio „Dvokutpro" Sarajevo i usvojene strategije za zaštitu životne sredine Brčko distrikta BiH za period od 2016. do 2026. godine kao i Prijedloga budžeta Brčko distrikta BiH za 2019. godinu.

 

Takođe, danas je planirana i 12. vanredna sjednica sa dnevnim redom:

 

1. Razmatranje i usvajanje nacrta zakona o platama i naknadama zaposlenih u pravosuđu brčko distrikta bih – prvo čitanje

2. Razmatranje i usvajanje nacrta zakona o platama i naknadama zaposlenih u policiji brčko distrikta bih – prvo čitanje

3. Razmatranje i usvajanje nacrta zakona o izmjeni zakona o papirima od vrijednosti – prvo čitanje (prijedlog grupe poslanika)

4. Razmatranje i usvajanje nacrta zakona o platama i naknadama u organima javne uprave i institucijama brčko distrikta bih - prvo čitanje (prijedlog grupe poslanika)

5. Razmatranje i usvajanje nacrta zakona o platama i naknadama korisnika budžetskih sredstava u skupštini brčko distrikta bih, izbornoj komisiji brčko distrikta bih i kancelariji za reviziju javne uprave i institucija brčko distrikta bih – prvo čitanje (prijedlog grupe poslanika)

6. Razmatranje i usvajanje nacrta zakona o izmjenama zakona o vladi brčko distrikta bih - prvo čitanje (prijedlog grupe poslanika)

7. Razmatranje i usvajanje nacrta zakona o izmjenama zakona o poslanicima skupštine brčko distrikta bih – prvo čitanje (prijedlog grupe poslanika)

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com