Menu

Fiskalizacija u Brčkom od 15. februara Istaknuto

fiskalizacija-1-880x495Nakon višestrukog odgađanja, inicijalna fiskalizacija u Brčko distriktu konačno bi trebalo da počne 15. februara, rečeno je Nezavisnim u Komisiji za fiskalizaciju.

 

 

Safet Rizvanović, predsjednik Komisije, kaže kako je do sada urađeno više od 80% posla.

 

– Proveli smo niz aktivnosti u dijelu zakonske regulative, a donijeli smo i sedam provedbenih akata i pravilnika kojima se željelo bliže odrediti odredbe Zakona o fiskalnim sistemima i olakšati njegova primjena. Takođe, završili smo i javni poziv za izbor zastupnika fiskalnih sistema – kazao je on.

 

Dodaje kako je Direkcija za finansije uradila infrastrukturnu i informatičku podršku koja će olakšati sprovođenje zakona, a tu se prije svega misli na server, koji je osnova za sprovođenje fiskalizacije i softvera koji podržava procese koji se odnose na fiskalizaciju.

 

Inače, procjenjuje se da će fiskalizacijom u distriktu biti obuhvaćeno između 3.000 i 4.000 obveznika, a proces će se odvijati u tri faze.

 

Raspored pravnih lica je određen prema šiframa djelatnosti. Kreće se s trgovinom na malo motornih goriva, apotekama, ugostiteljstvom. U drugoj fazi biće obuhvaćena trgovina na veliko, a u trećoj, posljednjoj, koja će biti sprovedena do kraja maja, svi ostali koji nisu oslobođeni od evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

 

Zanimljivo je da u Komisiji ni ovaj put nisu bili sigurni da neće doći do novih odgađanja.

 

– Sasvim je moguće da iz objektivnih i subjektivnih razloga može doći do pomjeranja. To je osjetljiv projekat i osjetljiva oblast, tako da ništa ne mogu tvrditi sa sigurnošću – kazao je Rizvanović.

 

U Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su rekli kako su se više puta oglašavali u smislu hitne potrebe za fiskalizacijom u Brčko distriktu, posebno iz razloga što obveznici registrovani u jedinstvenom registru u UIO nisu u jednakom polažaju, ali da je to posao Vlade i Poreske uprave u distriktu.

 

– UIO je u 2018. godini proslijedila tužilaštvima 124 krivične prijave, gdje postoji osnova sumnje da je budžet oštećen za više od 20 mil KM, a veliki dio tih prijava se odnosi na firme koje imaju sjedište u Brčko distriktu. Zbog svega navedenog, uvođenje fiskalizacije je neophodno i treba što prije završiti taj proces – kazali su iz Uprave.

 

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, kaže kako privrednici u tom dijelu BiH mogu očekivati samo poteškoće koje će se ogledati u troškovima za održavanje kasa.

 

– To je nešto što će ih koštati, a efekti za privredu, ali i državu, su vrlo upitni. Ako neko sumnja da Brčko dobija više novca od raspodjele PDV-a nego što zaslužuje, to se može provjeriti i na drugi način – ocijenio je Hadžić.

 

Nezavisne novine

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com