Menu

Brčko: O podsticaju, uslovima registrovanja preduzeća... Istaknuto

files cache preduzeca0101-620x300Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, rekao je da je Vlada prošle godine donijela odluku kojom se uspostavlja sistem jednošalterske registracije preduzeća i preduzetnika u Distriktu te da je potrebno uraditi nekoliko izmjena zakona da bi se taj projekat mogao uspješno završiti.

 

 

„Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu u svojoj nadležnosti ima tri takva zakona i jedan od njih je Zakon o trgovini. Suština ove smjernice i izmjene tog zakona jeste regulisanje minimalnih tehničkih uslova koji su neophodni da bi neko počeo svoju djelatnost. Dosadašnji zakon predviđao je da se prostor u kojem će se obavljati djelatnost prije svega primi od strane stručnih lica, što jako usporava otpočinjane određenog posla. Prijedlog u usvojenim smjernicama je da će vlasnik koji je registrovao preduzeće dati izjavu da ispunjava sve tehničke uslove, a da će nakon toga inspekcije po službenoj dužnosti provjeravati da li su ti uslovi ispunjeni i ukoliko nisu ispunjeni, postojat će određeni rok da se ispune", objasnio je Gudeljević.

 

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju Informacija o preduzetim aktivnostima u vezi s kontrolom ispunjenosti uslova za ostvarivanje olakšica odnosno ukidanja rješenja o podsticajima onih preduzeća koja ne ispunjavaju zakonske obaveze koje su predviđene, a u prethodnom periodu su dobili rješenja o ispunjavanju istih.

 

„Prema saznanjima koje Odjeljenje ima, a vezana su za informacije Osnovnog suda u Brčkom i Inspekcije Distrikta, ukupno je 27 preduzeća ostalo bez tih rješenja o ispunjenosti uslova i oni će kao sankciju koja je predviđena zakonskim i podzakonskim aktima imati mjeru da tri godine neće moći koristi ove podsticaje", dodao je Gudeljević.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com