Menu

Vlada Distrikta o alternativnoj medicini Istaknuto

meditacija1Članovi Vlade Brčko distrikta odobrili su Smjernice za izradu nacrta pravilnika o metodama, postupcima i davanju saglasnosti za obavljanje alternativne medicine.

 

 

Sabrija Čandić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, rekao je da je riječ o početku aktivnosti kako bi se uredila ova oblast i kontrolisale aktivnosti onih koji se bave ovom djelatnošću.

 

„Ovdje smo odredili način registracije, postupka itd. i tačno smo definisali metode dijagnostike i liječenje alternativnom medicinom kao što je akupunktura i srodne tehnike, tradicionalna kineska medicina, osteopatija, homeopatija, fitoterapija, kvantna medicina, kiropraktika i primjena kineziologije i makrobiotike", dodao je Čandić.

 

On je naglasio da je jasno definisano da će se ovim baviti isključivo privatne zdravstvene ili javne zdravstvene ustanove i da će se tom praksom moći baviti isključivo medicinski obrazovane osobe, odnosno medicinski radnici koji su završili visoko obrazovanje medicinske struke, te da u protivnom neće moći dobiti dozvolu za rad.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com