Menu

Hrvatska je jedina država u EU koja nije glasala za izvoz piletine iz BiH

hrvatska-glasanje-piletina-izvozPrilikom glasanja Komiteta Evropske komisije za kontrolu i uslove uvoza za uvrštavanje Bosne i Hercegovine u spisak zemalja iz kojih je dozvoljen izvoz mesa peradi u EU, 27 država članica je glasalo za, dok je jedna država članica bila suzdržana.

 


Ova informacija za Klix.ba potvrđena je u Uredu za veterinarstvo BiH.

 

"Evropska komisija u javno objavljenim rezultatima ne objavljuje imena država članica. Napominjemo još da se navedenom izmjenom uredbe, osim Bosne i Hercegovine uvrštavaju i Bjelorusija i Japan, tako da se suzdržanost jedne članice odnosila na cijelu izmjenu", kazali su nam u Uredu za veterinarstvo.

 

Izvori u institucijama BiH otkrili su za Klix.ba da se radi o Hrvatskoj, no da službene potvrde o ovome nema u toj zemlji, kao ni u Briselu.

 

Evropska komisija prošle godine je donijela odluku kojom je BiH stavila na A i B listu zemalja kojima je dozvoljen izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda na područje Evropske unije.

 

Također, i u tom slučaju je, prema nezvaničnim informacijama, Hrvatska bila suzdržana.

 

Piše: A. D./Klix.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com