Menu

Olimpijski duh se vratio u Sarajevo grandioznim otvaranjem EYOF-a /VIDEO/ Istaknuto

oliSarajevo i Istočno Sarajevo će u narednih šest dana biti centar evropskog sporta. Grandioznim otvaranjem na stadionu "Asim Ferhatović Hase" uz prigodan muzičko-zabavni program počeo je 14. Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF).

 


Ceremoniji otvaranja prisustvovali su brojni legendarni bh. sportisti, a čast da zapali olimpijski plamen imala je najbolja bosanskohercegovačka sportašica Larisa Cerić.

 

Također, na tribinama su bile i brojne poznate ličnosti, ali i političari uključujući članove Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

 

Upravo je Dodiku kao predsjedavajućem pripala čast da zajedno sa predsjednikom Evropskog olimpijskog komiteta Janezom Kocijančičem i gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulahom Skakom i Nenadom Vukovićem proglasi takmičenje otvorenim.

 

Posebno je zanimljiva bila reakcija skoro 30.000 ljudi na stadionu kada je Dodik držao govor. Najprije je dobio zvižduke, a kako se njegov govor bližio kraju, tako su se zvižduci pretvorili najprije stihijski, a potom i otvoreno u veliki aplauz.

Takmičenja počinju već sutra u 8:30 sati takmičenjima u karlingu na Palama.

 

Na EYOF-u će se takmičiti 911 mladih sportista i sportašica od 14 do 18 godina iz 46 evropskih zemalja koji će se nadmetati u osam sportova.

 

Za medalje će se boriti predstavnici Grčke, Albanije, Andore, Armenije, Austrije, Bjelorusije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Češke Republike, Danske, Estonije, Finske, Makedonije, Francuske, Gruzije, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Islanda, Republike Irske, Italije, Kosova, Latvije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Crne Gore, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Moldavije, Rumunije, Rusije, San Marina, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Švicarske, Turske, Ukrajine i BiH.

Olimpijski duh se vratio u Sarajevo, te stoga neka Igre počnu!

 

Piše: E. B./Klix.ba

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com