Menu

Ubijen serijski ubica Edin Gačić Istaknuto

eding-gacic-810x512Serijski ubica Edin Gačić ubijen je u okršaju sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

 


Halilović: Gačić se odbio predati

 

Serijski ubica Edin Gačić ubijen je u okršaju sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, potvrdio je za Al Jazeeru federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

 

Vijest je potvrdio i komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Mevludin Halilović za agenciju Patria. On je kazao kako su u akciji učestvovali sarajevski policajci koji su u mjestu Košća, na potezu od Hadžića prema Kiseljaku uočili trag koji ih je odveo do Gačića nakon trodnevne potrage.

 

U razmjeni vatre Gačić je ubijen, a jedan policajac je zadobio povrede koje su, kako je naveo komesar, lakše prirode.


Jutarnja akcija

 

Na vanrednoj konferenciji za medije, na kojoj su bili premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica i komesar MUP-a KS Mevludin Halilović koji je naveo kako je bilo mnogo informacija o mogućem kretanju Gačića.

 

On je istakao kako je u utorak ujutro pokrenuta realizacija plana djelovanja.

 

„Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju doveo do izvršioca ubistava. Nije se htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS i on je van životne opasnosti", naveo je Halilović i dodao kako će više informacija biti nakon uviđaja koji je u toku.

 

Forto je naveo kako je blizu 1.200 policajaca, pod koordinacijom Federalne uprave policije (FUP), MUP-a KS i Tužilaštva KS radilo na pronalasku višestrukog ubice i zahvalio se jedinicama iz drugih kantona koje su pružile podršku.

 

„Zahvaljujem se svim policajcima koji su učestvovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekat ćemo policijski izvještaj i odlučiti da li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj", kazao je on.

 

Gačić se tereti za ubistvo Suada Sultanića u mjesto Podorašac pored Konjica prošlog ponedjeljka, kao i za ubistvo policajca Mahira Begića u petak u mjestu Suhodol pored Tarčina. Begić je pronađen mrtv u subotu navečer, a ustanovljeno je da je ustrijeljen sa četiri metka iz, kako je pokazala istraga, istog oružja iz kojeg je ubijen i Sultanić.

 

Tužilaštvo Kantona Sarajevo protiv Edina Gačića je otvorilo istragu, zbog, kako je rekla glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić, osnovane sumnje da je počinio teško ubistvo.


Ubio vlastitu majku

 

Ranije, Gačić je 1999. godine osuđen za ubistva saborca, koje se dogodilo nekoliko mjeseci nakon završetka rata u BiH, a tokom dopusta iz zeničkog zatvora, 2002. je ubio i svoju majku, za šta mu je izrečena objedinjena kazna od 20 godina zatvora, koju je izdržavao u Zenici i u Bihaću. Na slobodu je pušten u julu 2017. godine, nakon odluženja 15-godišnje kazne.

 

Tada je, uprkos upozorenju direktora tog zavoda Edhema Veladžića da se radi o „bolesnoj osobi koja je spremna ponovo da ubije", pušten na slobodu.

 

Veći broj pripadnika različitih policijskih agencija u proteklih nekoliko dana intenzivno je tragao za Galićem, uz upotrebu helikoptera, dronova i obučenih pasa.

 

U potragu su bili uključeni i građani BiH, čije je dojave policija provjeravala.

 

Vlada Kantona Sarajevo obećala je da će novčano nagraditi osobu koja policiji dostavi tačnu informaciju koja bi dovela do hapšenja Gačića.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

 

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com