Menu

Brčko: Izmjenama zakona izjednačena prava svih porodilje Istaknuto

por5Prijepodnevni dio rada brčanskog Parlamenta okarakterisala je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti, kojima su izjednačena prava svih majki porodilja na područiju Distrikta.

 

 

„Prema, do danas, važećim odredbama, 28 majki nije moglo ostvariti pravo koje precizira da im se kao porodiljama, na temelju novogođenog djeteta, u trajanju od godinu dana, isplaćuje 50 od prosječne plate što je oko 420 maraka mjesečno.

 

„Prihvaćene su izmjene po kojima majka, koja je sa drugog područja, a udala se u Brčko, na osnovu zahtjeva svog supruga, koji u Distriktu boravi više od dvije godine, može ostvariti to pravo", rekao je kao jedan od predlagača izmjena, Tomislav Stjepanović.

 

Ovom izmjenom, koja ima retroaktivnu primjenu, 28 porodilja, kojima je ovo pravo bilo osporeno, sad će ga moći ostvariti.

 

Inače, za ostvarenje navedenog prava, što se odnosi na sve nezaposlene porodilje, budžetom za tekuću godinu, planirano je izdvajanje od oko 1, 2 miliona maraka.

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com