Menu

Uvozniku iz Brčkog zabranjen uvoz 10,4 t mandarina zbog povećanog sadržaja pesticida Istaknuto

mandarine11Fitosanitarna inspekcija bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska zabranila je uvozniku iz Brčko distrikta Bosne i Hercegovine uvoz 10,4 t mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, javljaju mediji.

 

 

Iz Inspektorata Srpske saopšteno je da je zabrana donesena u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane biljnog porijekla pri uvozu.

 

Nadležni inspektor je prilikom pregleda pošiljke izvršio uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi ispitivanja ostataka pesticida.

 

"Na osnovu izvještaja o laboratorijskoj analizi izdatog od Instituta za vode Bijeljina, u analiziranom uzorku mandarine utvrđeno je povećano prisustvo pesticida fenvalerat iznad vrijednosti propisanih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla", pojašnjeno je u saopštenju.

 

U saopštenju je navedeno da je uvoznik zatražio superanalizu koja je obavljena u "SP Laboratoriji" u Bečeju u Srbiji, kojom je potvrđeno povećano prisustvo ostatka pomenutog pesticida, na osnovu čega je doneseno rješenje kojim je naređeno vraćanje sporne pošiljke ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora Brčko distrikta.

 

Fitosanitarna inspekcija Srpske je nedavno uvozniku iz FBiH zabranila uvoz 5.400 kilograma mandarina porijeklom iz Turske zbog povećanog sadržaja pesticida, a pošiljka je uništena pod nadzorom nadležnog federalnog inspektora.

 

/agencije/

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com