Menu

Broj nezaposlenih u Distriktu po prvi put manji od devet hiljada Istaknuto

mladi-nezaposleniNa aktivnoj listi Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta u januaru 2019. godine je po prvi put broj nezaposlenih lica koji traže posao pao ispod devet hiljada. Za ove pozitivne brojke su zaslužne preduzete mjere zavoda ali i sve veća potražnja za radnicima kako za sezonske poslove u Hrvatskoj tako i odlazak na rad u zemlje zapadne Europe.

 

 

Uporedo stim na pasivnoj listi onih koji ne traže posao nego se vode na evidenciji zavoda zbog korištenja određenih socijalnih mjera povećava se broj ističe Vlado Jevtić direktor zavoda.

 

Podaci ovog zavoda govore da je u 2018. godini u Brčko distriktu ukupno bilo zaposleno 17.544 lica što je za 405 više nego godinu dana ranije.

 

Jevtić ističe da u narednom periodu očekuje veći val zaposlenja na sezonskim poslovima u turističkoj branši na Jadranu jer sve veći broj kompanija sa tog područja u posljednje vrijeme dolazi u Brčko u potrazi za radnicima.

 

Odlazak radno sposobnih lica iz BiH na rad u Hrvatsku bi bio i intezivniji da postoji međudržavni ugovor o zapošljavanju između ove dvije zemlje koji je za sada u pripremi kaže Jevtić.

 

Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta zadnjih nekoliko godina intezivno organizuje obuke i dodatne edukacije nezaposlenih lica no svi isčekuju usvajanje Zakona o obrazovanju odraslih koji će omogućiti da se vrši i prekvalifikacija za određena zanimanja kako bi nezaposleni brže došli do zaposlenja.

 

http://radiobrcko.ba

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com