Menu

Princ iz Eleja 550x50

IMG 9701

Pogledajte kako su učenici Sedme osnovne škole Gornji Rahić obilježili Dan nezavisnosti BiH Istaknuto

rah 31.mart se obilježava kao Dan nezavisnosti Bosne i Herecgovinejoš od 1992. godine.

 

 

Naime,29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Prema ugovoru Bosna i Hercegovina sastoji se iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu.

 

Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim subjektivitetom temeljena na vrijednostima mira i pomirenja spremna za euroatlantske integracije. Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).


Ovako su učenici Sedme osnovne škole Gornji Rahić obilježili Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i svim građanima naše domovine uputili iskrene čestitke.

 

rah 1rah 2rah 3

Copyright (c) 2006-2020 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com