Menu

Najstarija žena na svijetu otkrila tajnu svoje dugovječnosti: Evo šta jede i pije

kane tanakaGuinnessova knjiga rekorda u subotu je 116-godišnju Japanku, koja voli da igra stratešku društvenu igru na tabli Othello, proglasila najstarijom živom osobom na svijetu, prenosi Anadolu Agency (AA).

 

 

Globalni autoritet koji dokumentuje svjetske rekorde na ceremoniji u staračkom domu u Fukuoki zvanično je Kane Tanaku proglasio za najstariju osobu na svijetu. Svečanosti su prisustvovali njena porodica i gradonačelnik Fukuoke.

 

Tanaka je rođena 2. januara 1903. godine kao sedmo od osmero djece u porodici. Udala se za Hidea Tanaku 1922. godine s kojim je imala četvero djece i još jedno usvojeno.

 

Kane se obično ustaje oko šest sati ujutru i uživa u učenju matematike.

 

Hrani se rižom, sitnom ribom i supom, a pije i velike količine vode. Kaže da tu dijetu prati od 112. godine. Ne krije da voli i slatkiše, a pije i tri limenke kafe dnevno, piše The Sun.

 

Tvrdi da je tajna njenog dugog života vjera u Boga koji joj je to omogućio.

 

Prethodna najstarija živa osoba bila je također Japanka Chiyo Miyako, koja je umrla u 117. godini.

 

Japanci dominiraju listom najstarijih osoba. U Japanu ljudi ostaju aktivni i osjećaju se korisni do svojih osamdesetih godina pa čak i nakon toga.

 

Najstarija osoba u istoriji bila je Francuskinja Jeanne Louise Calment, koja je živjela 122 godine.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com