Menu

UDIK sutra organizuje aktivnost u povodu godišnjice stradanja u logoru „Luka“ Brčko Istaknuto

udikUdruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) u utorak, 3. maja 2016. godine, organizovati će aktivnost u povodu godišnjice stradanja u logoru „Luka“ u Brčkom. Polusatna aktivnost će se obaviti na Trgu mladih u Brčkom sa početkom u 12 sati.

 

Podsjećamo da je logor „Luka“ otvoren 4. maja 1992. godine, a služio je za mučenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva sa područja općine Brčko. Formiran je od 4 sabirna centra: Hotel Posavina, DTV Partizan, Hadži – pašina džamija i Policijska uprava Brčko. Za ratne zločine u Brčkom suđeno je Slobodanu Miloševiću, Vojislavu Šešelju, Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić, Momčilu Krajišniku, Goranu Jelisiću i Ranku Češiću. Upravnik logora Goran Jelisić, poznatiji kao Adolf, priznao je krivicu i osuđen je na 40 godina zatvora. Pred Osnovnim sudom u Brčkom, za ratni zločin su optuženi: Kosta Kostić, Konstantin Simonović, Fikret Piklić i Monika Ilić – Simonović – Karan. Tužilaštvo BiH je 2015. godine podiglo optužnicu protiv ratnog općinskog načelnika Brčkog, Đorđa Ristanića.

 

Ovom aktivnošću UDIK želi odati počast svim žrtvama koje su nasilno odvedene, mučene i streljane, te podsjetiti javnost da pamćenjem možemo obezbjediti da se ovakvi zločini više ne ponove.

 

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) pomaže post-jugoslovenskim društvima da uspostave vladavinu prava i prihvate nasljeđe masovnog kršenja ljudskih prava, kako bi se utvrdila krivična odgovornost za počinioce, zadovoljila pravda i onemogućilo ponavljanje zločina. To je afirmacija vrijednosti otvorenog građanskog društva, sa jasno definiranim prioritetima u pogledu promoviranja, zaštite ljudskih prava, i uključivanja mladih u društveno-političke procese kroz mirovni aktivizam.

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com