Menu

Zoran Stojanović iz Brčkog: U vremenu masovnih odlazaka mladih iz BiH, odlučio sam ostati i boriti se Istaknuto

zars3Mladi akademski slikar iz Brčkog, Zoran Stojanović, nakon završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, za razliku od većine mladih koji su, nakon stjecanja akademskog zvanja, u potrazi za boljim "prevagnuli" i napustili domovinu Bosnu i Hercegovinu, odlučio je ostati i boriti se.

 

 

Upravo on je jedan od primjera da se uz puno zalaganja, rada i truda može mnogo toga postići.

 

Kako je i sam rekao za redakciju našega portala, nakon završetka dodiplomskog studija našao se pred "zidom". Više puta je sebi postavljao isto pitanje, a ono je glasilo – šta dalje?! Šta sa stečenom diplomom kada posla ionako nema, barem kada je u pitanju potražnja stručnjaka iz njegove branše.

 

U konsultaciji sa prijateljima i stručnim saradnicima došao je na ideju koju je, nakon nekoliko mjeseci, sproveo u djelo. Osnovao je Udruženje likovnih umjetnika "ZARS" i u okviru udruženja otvorio je samostalnu slikarsku radionicu koja se nalazi u Brčkom.

 

"Radionica je zasnovana na tradicionalnom načinu učenja i prenošenja znanja polaznicima, počevši od učenika, pomoćnika pa do majstora. Radionice su bile aktivne u renesansi i od tada sve do danas ostale dio tradicionalne škole za crtanje i slikanje. I moja Slikarska radionica "ZARS" procvala je u gradu kojem je to potrebno! Kako i sami uviđamo, naš grad bilježi odlazak mladih građana."

 

"Pružam mogućnost pravog načina ostvarivanja zanatskog djela kada je slikarstvo u pitanju. Barem građanima koji su ostali da svoje snove ostvare i pokažu u punom mahu. Radionica je prvenstveno ambijent u kome bi atmosfera trebala biti radna i opuštajuća za polaznike. Uzrast nije bitan, samo volja za radom, kao i ljubav koju imaju prema tome. Mi smo tu da je gajimo, njegujemo i otkrijemo umjetnost koja se krije u njima", ističe Stojanović.

 

Stojanović je autor mnogobrojnih izložbi, a na pitanje da li bi neku izložbu posebno izdvojio, rekao je:

 

"Izdvojio bih prvu svoju samostalno izložbu u Brčkom, gdje sam ostvario koncept radova na osnovu ilustracije knjige ''Treća Obala'' Save Todorovića. Koncept slika je rađen na papiru (formata 100×80 cm) u tehnici laviran tuš. Tema je bila četiri godišnja doba, koja su u sebi sadržavali naslove pjesama u navedenoj knjizi. Slike su apstraktne, ali dovoljno čitke da se vide dešavanja iz knjige".

 

https://brcko.tv

Copyright (c) 2006-2018 portal InfoBrcko.com Sva prava zadržana. Sadržaji objavljeni na portalu InfoBrcko.com se mogu prenositi uz obavezno navođenje izvora i linka na orginalni tekst. info@infobrcko.com